Ученици вдишват райски газ от метални капсули в София

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сигнал за опасни метални капсули близо до две столични училища – до пл. “Йоан Павел II”, подаде Мария Касимова-Моасе. Въпросните капсули се използват в сладкарството в комбинация със сифон се поставя украса от сметана. Децата обаче източват газа от капсулата – слагат го в балон и след това го дишат. Лесно достъпни са, струват около 1 лв.

“Всяка сутрин, докато разхождаме кучетата, патрончетата се увеличават. Това е т.нар. дрога на бедните. Протоксит азот (на бг май е двуазотен оксид N2O) газ в патрончета за шприц. Навсякъде го има, в домашните потреби, онлайн, като газ за балони вместо хелий, струва малко. Вдишваш и се хилиш. Последствията обаче са непоправими”, пише Мария Касимова-Моасе в пост във Фейсбук.

В медицината този газ се използва за упойка, известен е като райски газ. Специалистите предупреждават, че вдишването му унищожава Б12 в организма, а това води до неврологични проблеми. Може да доведе до загуба на съзнание и задушаване.

“Пазете си децата! Никак не е шега! И не е безобидно”, апелира Мария Касимова-Моасе.

Райският газ не е в списъка на психотропните вещества.

“Във Франция се обсъжда забрана за свободната продажба на тези капсули. Редно е да се регулира, защото това е опасно вещество”, коментира Мария Касимова-Моасе.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар