Учени документираха “фонетична азбука” на кашалотите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Различните видове китове в океаните издават звуци, за да комуникират, а кашалотите прибягват до цъкания, приличащи на Морзова азбука, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Анализ на многогодишни данни за вокализациите на кашалоти в Карибско море установи, че системата им за общуване е по-развита, отколкото се смяташе досега. В нея участва сложна вътрешна структура, произвеждаща “фонетична азбука”.

Изследователите установиха сходства с аспекти на комуникационни системи на други животни и дори на човешкия език.

Както всички морски бозайници, кашалотите са много социални животни, като техните призиви са неразделна част от това. Новото изследване дава възможност за по-пълно разбиране на това как тези китове общуват.

“Изследването показва, че експресивността на кашалотите е много по-голяма, отколкото се смяташе досега“, казва Пратюша Шарма, докторант по роботика и машинно обучение в Масачузетския технологичен институт и ръководител на изследването, публикувано в списание Nature Communications.

“Все още не знаем какво казват те. Ние изучаваме призивите в техния поведенчески контекст, за да разберем какво може да си съобщават кашалотите”, казва Шарма.

Кашалотите, които могат да достигнат до около 18 метра дължина, имат най-големия мозък сред всички животни. Те са дълбоководни и се хранят с гигантски калмари и друга плячка.

Учените са анализирали звуците, издавани от около 60 кита, записвани за Доминиканския проект за кашалотите. Специалистите предполагат, че кашалотите използват тези сигнали за организация в групата, да осигуряват гледането на малките, за защита и осигуряване на храна.

Вариации в броя, ритъма и темпото на цъканията водят до различни сигнали. Наред с други неща при китовете се променя и продължителността на звуците, а понякога те добавят допълнително цъкане в края, като наставка в човешкия език.

Хората свързват звуците, често съответстващи на букви в азбука, в думи със съответно значение, а след това поредица от думи в изречение, за да предадат по-сложна идея. Това са две нива на комбинации. Първото е от звуци в думи, а по-високото е от думи в изречения, обяснява Шарма.

Кашалотите използват също две нива. По-ниското прилича на букви в азбука.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар