Учени заснеха „парашутните скокове“ на саламандри в аеродинамичен тунел

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Биолози от университета на Южна Флорида съвместно с колеги от Калифорнийския университет – Бъркли изследваха и заснеха на видео „парашутните скокове“ на саламандри във въздушен тунел, пише сп. „Кърънт байолъджи“.

За целите на изследването учените са проследили поведението на няколко вида саламандри при падане . Сред тях са били представители на дървесния вид Aneides vagrans или скитащи саламандри.Известно е, че стотици видове саламандри могат да се катерят по дървета, но поведението им при скокове във въздуха не е описано. Нашето изследване показа, че дървесните саламандри, особено Aneides vagrans, скачат като парашутисти, за да забавят спускането си и да го контролират„, обяснява Крисчън Браун от университета на Южна Флорида.


Учените са направили изследването в малък аеродинамичен тунел. Оказало се, че саламандрите поддържат стабилна позиция при планиране с помощта на движения на лапите и опашката. В експериментите те са успели да намалят вертикалната скорост на падане с 10 процента.

Саламандрите Aneides vagrans са били особено добри в планирането. Според учените те инстинктивно заемат пози, подобни на тези на хора, които правят продължителни скокове с парашут.

Саламандрите не само забавиха падането си, но и контролираха различни параметри, за да продължат да се спускат с краката надолу, да се обръщат и да планират в правилната посока„, добавя Браун.

„Скоковете с парашут“ може да са ефективен начин за избягване на хищници или за спускане от дървото, отбелязват изследователите.

Следващата цел на учените е да установят как точно саламандрите създават подемна сила без специализирани крайници като крила.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар