Учени картографираха химичния състав на лунната повърхност

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени картографираха химичния състав на лунната повърхност, съобщи Синхуа. Създадената карта е с висока степен на точност.

Химичният състав на лунната повърхност е ключов за разбирането на еволюцията на спътника на Земята. Съществуващите досега карти на химичния състав са базирани на проби, взети по време на мисията “Аполо” и биха могли да разкрият какво се е случило с Луната преди 3 млрд. години. Липсва обаче по-късният период.

Лунните проби, взети по време на мисията на Китай “Чанъе-5” дават важна информация за ранната вулканична активност преди 2 млрд. години, както и за различните композити.

Учените са успели да констатират химичния състав благодарение на комбиниране на данните от проби на мисиите “Аполо” и “Чанъе-5” благодарение на инверсионен модел, каза професор Ян Чън от университета Цзилин.

Изследването е съвместен проект на университета Цзилин, Националната астрономическа обсерватория и Китайската академия на науките, както и на университета Тренто в Италия, Университета на Исландия и други институции.

Резултатите са публикувани в сп. “Нейчър Комюникейшънс”.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар