Учени: Месото от змии е новата суперхрана

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отглеждането на питони във ферми може да се превърне в устойчив и ефективен нов вид животновъдство за повишаване на продоволствената сигурност, твърдят авторите на изследване от университета “Макуори” в Сидни, Австралия, съобщават Физ.орг и БТА.

Проучването се осъществява в две ферми за питони в Югоизточна Азия и е ръководено от д-р Даниел Натуш от Факултета по природни науки в австралийския университет. Изследването е публикувано в списание “Сайънтифик рипортс” (Scientific Reports).

Екипът на д-р Натуш установява, че питоните преобразуват храната, като увеличават теглото си забележително по-ефективно в сравнение с пилета и говеда, които традиционно се отглеждат за прехрана от хората.

По отношение на коефициента на преобразуване на храна питоните превъзхождат всички основни селскостопански видове, изследвани досега“, каза д-р Натуш. “Змийското месо е бяло и съдържа много протеини“, допълни той.

Изследователите правят сравнение между мрежест питон (Malayopython reticulatus) и бирмански питон (Python bivittatus), отглеждани във ферми за питони в Тайланд и Виетнам, като проверяват въздействието на различните хранителни режими върху тях.

Промените в климата, болестите и намаляването на природните ресурси увеличават натиска върху конвенционалното животновъдство и растителните култури, което има тежки последици за много хора в страните с ниски доходи, страдащи вече от остър недостиг на протеини“, каза д-р Натуш. “Неуспехите на традиционните системи за производство на храни, водещи до широкоразпространена продоволствена несигурност, стимулират интереса към алтернативни източници на храна“, допълни той.

Змийското месо е устойчив източник на храна с високо съдържание на протеин и ниско съдържание на наситени мазнини, което вече се консумира широко в Югоизточна Азия и Китай.

Макар че съществува мащабно отглеждане на питони в Азия, то все още не е получило достатъчно внимание от страна на водещи учени в областта на селското стопанство“, каза д-р Натуш. “Нашето проучване показва, че отглеждането на питони допълва съществуващите животновъдни системи и може да предложи гъвкав и ефикасен отговор на глобалната продоволствена несигурност“, уточни той.

При производството на змийско месо се отделят много по-малко парникови газове, отколкото от бозайниците.

Въпреки това е малко вероятно Австралия или Европа да приемат отглеждането на питони.

Мисля, че ще мине много време, преди да видите бургери с месо от питони, сервирани в любимия ви ресторант“, каза д-р Натуш.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар