Учени мислят, че са открили нов природен закон

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени мислят, че са открили нов природен закон, след като установяват, че плъхове в Андите в Южна Америка са по-големи по дъждовната страна на планината, съобщава в. “Дейли мейл”, цитиран от БТА.

Вид чинчилов плъх Abrothrix hirta живее в Патагония в най-южната част на континента.Учени от чикагският музей Фийлдс са изследвали черепите на 450 такива плъха и са установили, че живелите на западната страна на планината са по-големи, въпреки че генетично са идентични с тези от източната. Според специалистите плъховете на западните склонове са по-едри, защото там пада повече дъжд. Това означава, че там има повече храна.


Този модел може да съществува и при други животни и видове, убедени са учените.

Има няколко екогеографски правила, които учените използват, за да обяснят тенденциите, които наблюдаваме отново и отново в природата“, обяснява д-р Ное де ла Санча от университета “ДеПол”, Чикаго. “С тази статия мисля, че може би открихме ново правило – ефектът на дъждовната сянка може да предизвика промени в размера и формата на бозайниците“.

Колкото по-голямо е съотношението между площта на повърхността и обема на животното, толкова повече топлина губи то спрямо обема си. Колкото по-голямо е животното, толкова по-малко е съотношението между повърхността и обема му, и следователно толкова по-малка е относителната площ, която губи топлина.

Това означава, че при еднакви по форма животни с различна големина, по-голямото животно по-лесно ще запази температурата си.

С други думи, да си по-голям означава да ти е по-топло.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар