Учени може би са открили начин да добиват енергия от черни дупки

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Възможно е да се извлича енергия от черни дупки, твърдят изследователи от Колумбийския университет в САЩ и Университета “Адолфо Ибанес” в Чили. Това може да се случи чрез събиране на заредени плазмени частици, избягали от “хоризонта на събитията” – или границата, отвъд която светлината не може да излезе.

Черните дупки обикновено са заобиколени от гореща “супа” от плазмени частици, които имат магнитно поле“, обясни в изявление Лука Комисо, учен от Колумбийския университет и водещ автор на изследването.

По правилния начин, използването на плазмените частици може да помогне за извличането на големи количества енергия от черна дупка. Смята се, че в далечното бъдеще този процес може да послужи като безценен помощник за превръщането ни в космическа цивилизация.

Неотдавна в статия, публикувана в списание Nature Physics, бе предположено, че учените могат да добиват енергия от черни дупки. Теорията на Комисо и неговия екип не се различава твърде много от тази идея.

Черните дупки губят енергия чрез натрупване на отрицателно заредени частици. С други думи, можем да си представим, че човек може да отслабне, като яде бонбони с отрицателни калории“, коментира още Комисо. “Това може да звучи странно, но е напълно възможно да се случи в регион, наречен ергосфера, където пространствено-времевият континуум се върти толкова бързо, че всеки обект се върти в същата посока като черната дупка.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар