Учени откриха вода и органични материали върху повърхността на астероид

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени от университета Royal Holloway в Лондон, Великобритания откриха вода и органични материали върху повърхността на фрагмент от астероид. Така изследователите станаха първите, намерили ключови елементи за живота на Земята върху такова небесно тяло.

Малката проба, наречена Амазонка, е извлечена от астероида Итокава от японската мисия Хаябуса през 2010 година. Чрез изследването ѝ учените са открили, че Итокава е бил унищожен и образуван наново поне веднъж в историята си.

Тези открития са наистина вълнуващи, тъй като показват на бял свят сложни подробности от историята на астероида. Разбираме и че пътят му на еволюция е сходен с този на ранната Земя“, заяви съавторът на изследването Куийни Чан в съобщение за пресата. Откритието също така може да помогне на специалистите да планират още по-добре бъдещите мисии, включващи изучаване на астероиди.

Досега повечето проучвания и проекти, целящи намирането на животворни елементи на астероиди, бяха фокусирани върху богатите на въглерод такива небесни тела от тип С. За щастие и пренебрегваният Итокава, който е тип S, е намерил място в дневния ред на изследванията.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар