Учени откриха мега неутронни звезди

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Неутронна звезда се образува, когато ядрото на масивна звезда изчерпи горивото си и колабира. Когато две неутронни звезди се въртят в орбита една около друга, те в крайна сметка ще се насочат спираловидно навътре и ще се слеят, произвеждайки мощна експлозия, наречена кратък гама-изблик. След това те ще колапсират в черна дупка.

Но преди да изчезнат зад хоризонта на събитията, обединените неутронни звезди може да съществуват за кратко като бързовъртяща се мега неутронна звезда, споделят учени от НАСА.В трептящите гама лъчи, наблюдавани в два изблика, астрономите на НАСА откриват модел, който показва краткото съществуване на такива свръхтежки неутронни звезди, преди те да колапсират в черни дупки.


Компютърни симулации на тези сливания показват, че гравитационните вълни проявяват внезапен скок на честотата, надвишаващ 1000 херца, когато неутронните звезди се сливат. Тези сигнали са твърде бързи и слаби, за да могат съществуващите обсерватории за гравитационни вълни да бъдат открити.

Масата на мега неутронните звезди е с 20% по-голяма от тази на най-масивната, точно измерена неутронна звезда, J0740+6620. Последната е почти 2,1 пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Освен това, в сравнение с обикновените неутронни звезди, свръхтежките неутронни звезди са почти два пъти по-големи на размер. Това означава, че големината им е сходна с тази на град Пловдив.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар