Учени от САЩ и Европа ще картографират подземните мрежи от гъби

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени от САЩ и Европа обявиха, че работят по най-голямата карта на подземните мрежи от гъби, които според тях са важна, но подценена досега част от пъзела за намирането на решения срещу климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

В сътрудничество с местни общности по целия свят, учените планират да съберат 10 000 ДНК проби, за да определят доколко обширните мрежи, създавани от гъби в почвите, се променят в резултат на човешката дейност и в частност от глобалното затопляне.

Гъбите са невидимите инженери на екосистемите и обществеността не обръща особено внимание на загубата им„, каза Тоби Киърс, преподавател по еволюционна биология в Свободния университет в Амстердам и съосновател на неправителственото Дружество за защита на подземните мрежи, което е двигател на инициативата.

Нови изследвания и климатични модели предоставят неопровержими доказателства, че оцеляването на Земята е свързано с подземния свят„, каза тя.

Експертите са на мнение, че проследяването на това как мрежите, известни като мицели, са засегнати от климатичните промени, е ключово за защитата им и за това, че те ще допринасят за собствените механизми, чрез които природата елиминира въглеродния двуокис от въздуха.

Гъбите допринасят за това с хранителни вещества, които помагат на растенията да растат по-бързо или като улавят и задържат въглерода в огромните подземни мрежи, които създават.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар