Учени предлагат да замразим полюсите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Повторното замразяване на северния и южния полюс може да бъде начин за справяне с климатичната криза, твърди ново изследване, цитирано от в. „Индипендънт“.

Бил Гейтс финансира проект за затъмняване на Слънцето

В ново проучване, ръководено от Уейк Смит от университета Йейл, учените предполагат, че аерозолните частици, пръскани в атмосферата от самолети, могат да обърнат загубата на лед. Частично блокиране на слънчевата светлина би охладило значително ледените полюси на нашата планета.Учените смятат, че това може да помогне за справяне с проблема с покачването на морското равнище, като забави топенето на леда.


Концепцията се нарича стратосферно аерозолно инжектиране (SAI) и ще струва 12 милиарда евро годишно. Според изследователите цената е по-малко от всички останали методи за справяне с климатичната криза.

Планът предвижда приблизително 175 000 полета годишно, които трябва да освободят тонове вещества в атмосферата.

Това е аспирин, не пеницилин. Това не е заместител на декарбонизацията„, заявява Уейк Смит.

Проучването се счита за противоречиво поради броя на парниковите газове, които биха били изпуснати в атмосферата от големия брой полети, превозващи микроскопичните аерозоли.

Но планът е подкрепен от сър Дейвид Кинг, бивш главен учен в правителството на Великобритания и основател на Центъра за възстановяване на климата (CCR) в Кеймбриджкия университет.

Той заяви пред Sky News, че климатичната криза е в критична точка и изисква радикални стъпки.

Идеята е да спечелим време, докато намаляваме дълбоко и бързо емисиите на парникови газове„, каза той.

Всяко умишлено завъртане на глобалния термостат би било от общ интерес за цялото човечество.“

Идеята за пръскане на аерозоли в атмосферата се подкрепя и от други учени и индустриалци. Основателят на Microsoft и един от най-богатите хора в света – Бил Гейтс, финансира научен проект, който да проучи впръскването на вещества в атмосферата.

Проектът SCoPEx, стартиран от учени от Харвардския университет, има за цел да изследва това решение чрез пръскане на нетоксичен прах от калциев карбонат (CaCO3) в стратосферата.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар