Учени предупреждават, че атмосферата не е била такава от 14 милиона години

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Последният път, когато въглеродният диоксид в атмосферата съответства на днешните нива, е бил преди 14 милиона години, твърди голямо ново проучване.

Публикувана в списание Science, статията обхваща периода отпреди 66 милиона години до настоящето, като анализира биологични и геохимични сигнатури от дълбокото минало, за да реконструира историческия запис на CO2.

Това наистина ни навежда на мисълта, че това, което правим, е много, много необичайно в историята на Земята“, каза водещият автор Баербел Хоениш от Земната обсерватория Ламонт-Дохърти на Колумбийското училище за климата пред АФП.

 

Освен всичко друго, новият анализ установява, че последният път, когато въздухът е съдържал 420 части на милион (ppm) въглероден диоксид, е бил преди 14-16 милиона години, когато в Гренландия не е имало лед и предците на хората току-що са напускали горите.

Това е много по-назад във времето от 3-5 милиона години, които предишните анализи показват.

До края на 1700 г. въглеродният диоксид в атмосферата е бил около 280 ppm, което означава, че хората вече са причинили увеличение с около 50 процента на парниковия газ, който улавя топлината в атмосферата и е затоплил планетата с 1,2 градуса по Целзий в сравнение с преди индустриализацията.

Ако глобалните емисии на CO2 продължат да нарастват, можем да достигнем между 600 – 800 ppm до 2100 г.

Преди 2,5 милиона години въглеродният диоксид също е бил на пред-инудтриални нива от 270-280 ppm. Тогава започва поредица от ледникови епохи.

Тези нива са били наблюдавани за последен път през еоцена, преди 30-40 милиона години, преди Антарктида да бъде покрита с лед и когато световната флора и фауна изглеждат значително по-различни.

Новото проучване е продукт на седем години работа на консорциум от 80 изследователи в 16 държави и сега се счита за актуализиран консенсус на научната общност.

Въглеродният запис разкрива, че преди 56 милиона години Земята е претърпяла подобно бързо освобождаване на въглероден диоксид, което е причинило огромни промени в екосистемите. Отнело е близо 150 000 години, за да се разсеят тези нива.

Изследователите потвърдиха, че най-горещият период през последните 66 милиона години се е случил преди 50 милиона години, когато CO2 е скочил до 1600 ppm и температурите са били с 12 градуса по Целзий по-високи, преди да настъпи дълъг спад.

 

 

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар