Учени разработиха компютърна програма, която прави нанопредмети от молекули ДНК

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американски учени разработиха програма, която автоматично изчислява нуклеотидните последователности, необходими за създаването на ДНК структури с различни форми в наномащаб, пише „Сайънс адвансис“, цитирано от БТА.

Програмата, наречена DNAxiS, е разработена от специалисти от университета „Дюк“ и университета на Аризона.След като последователността бъде определена, започва синтезът на ДНК и сглобяването на крайната структура. Технологията е тествана в експерименти, в които учените са успели да получат фигури с формата на ваза, чаша, конус, сфера и други структури с размери, равняващи се на хилядни от милиметъра. Според специалистите те могат да се използват за създаване на контейнери с наноразмери за доставка на лекарства или да служат като форми за отливане на метални наночастици със сложна конфигурация.


Разработката ще помогне да бъдат създавани 3D структури много по-бързо, отколкото на специалистите се е отдавало досега на ръка. Понастоящем завършването на подобни макети понякога отнема години.

Според учените по-нататъшното развитие на новата програма ще помогне подобни ДНК фигури да намерят редица научни и промишлени приложения.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар