Учени разработиха роботи-спирали, които минават сами през лабиринти

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени от САЩ са разработили нов вид меки роботи със спираловидна форма, способни да се ориентират в екстремни условия, пише сп. „Протоколи на Американската академия на науките“.

Роботизираните единици са направени от течнокристални еластомери, които са усукани в спирала. Важно предимство на устройствата е, че не се нуждаят от външен контрол.Тези меки роботи демонстрират концепция, наречена „физическа интелигентност„. Това означава, че структурният дизайн и интелигентните материали позволяват на робота да навигира в различни ситуации, за разлика от компютърната интелигентност“, обясняват учените.


Според авторите на разработката от университетите на Северна Каролина и Пенсилвания новото устройство прилича на прахосмукачка-робот, която също не се нуждае от постоянен контрол нито от хора, нито от компютри. Учените отбелязват, че спираловидният робот може да се ориентира дори в лабиринт.

Устройства с подобен дизайн могат да събират топлинна енергия, докато се придвижват по земята, и да преодоляват сложни терени.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар