Учени са открили нова и вероятно обитаема суперземя

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Международен екип от учени откри две суперземи, едната от които може да е обитаема, съобщава белгийският Университет на Лиеж в сряда сутринта. Екипът се ръководи от Летисия Делрез, астрофизик в Лиеж, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга.

Супер-Земя е термин, даден на планети, които обикалят около други звезди и имат маса, по-голяма от тази на Земята.Първата планета, наречена LP 890-9b (или TOI-4306b), първоначално беше идентифицирана от космическия телескоп на TESS на НАСА. Този космически телескоп търси екзопланети, обикалящи около близки звезди. LP 890-9b е с около 30 процента по-голяма от Земята и може да обиколи напълно своята звезда само за 2,7 дни.


Изследователите от Лиеж използваха своите телескопи SPECULOOS, за да потвърдят съществуването на планетата и да я картографират по-добре. Телескопите SPECULOOS се използват и за търсене на други планети, които може да са били пренебрегнати от ТЕSS.

Така е открита втора суперземя и наречена LP 890-9c. С маса с 40 процента по-голяма от тази на Земята, тя е подобна на първата суперземя. Нейният орбитален период – времето, необходимо на планетата да завърши орбитата си около своята звезда – е 8,5 дни.

Въпреки че тази планета е много близо до своята звезда, на разстояние около 10 пъти по-малко от това на Меркурий до нашето слънце, количеството звездна радиация, която получава, е все още ниско и може да е възможно наличието на течна вода на повърхността на планетата , при условие че има подходяща атмосфера„, обясни Франсиско Дж. Позуелос, изследовател в Астрофизичния институт на Андалусия и съавтор на статията.

Учените ще проведат допълнителни изследвания, за да опознаят по-добре планетата. „Откриването на LP 890-9c ни предлага уникална възможност да разберем по-добре най-малките и най-студените звезди в съседната ни слънчева система и техните условия за обитаване„, заключава Летисия Делрез.

Изследването е публикувано в списание Astronomy & Astrophysics.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар