Учени се обявиха срещу дроновете убийци

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Безпилотни военни дронове-убийци, наричани също „кланици“ (slaughterbots) вече извършват убийства, без да участват хора във вземането на решения за това. Тази тенденция беше посочена в доклад на ООН по повод скорошен инцидент с турски военен дрон в Либия.

Група учени вече се обявиха срещу тази практика в статия за списание IEEE Spectrum. Според тях, щом решенията за такива действия се вземат не от хора, а от компютри, то червената линия вече е премината.Основният проблем е, че машините не могат добре да разпознават цивилни от военни и дори войници от вражеската или от собствената армия, което поставя под въпрос способността им да вземат правилно решение кого да убият. Всичко това, в комбинация с възможното наличие на бъгове, прави използването на такива технологии изключително опасно.


Учените посочват, че незабавно трябва да се прекрати използването на летателни автономни оръжейни системи. Държавите по света трябва да подпишат договор, за да гарантират, че тези роботи-убийци никога повече няма да бъдат използвани, отбелязват още те.

Докладът на ООН, публикуван през март, дава повече информация за използването на турските дронове STM Kargu-2. Неотдавна те започнаха да извършват въздушни удари в Либия без никаква човешка намеса. 14-килограмовият безпилотен самолет може да бъде масово произвеждан и има способността да се цели автономно в жертвите, използвайки софтуер за разпознаване на лица.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар