Учени създадоха безболезнени татуировки | IT.dir.bg

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени от САЩ създадоха евтини, безболезнени и безкръвни татуировки, които човек може сам да си направи, съобщи електронното издание Юрикалърт, цитирано от БТА.

Освен да украсяват кожата, те могат да имат множество различни приложения – от подаване на медицински сигнали до проследяване на кастрирани животни, а също и за козметични цели.Разработката е дело на специалисти от Технологичния институт на Джорджия в Атланта.


Направихме миниатюрна иглата, така че да е безболезнена, но все пак ефективно да отделя мастило за татуировки в кожата“, обясни Марк Праусниц от екипа, направил разработката. “Това може да е начин не само да направим медицинските татуировки по-достъпни, но и да създадем още възможности за козметични татуировки заради лесното им поставяне.

Татуировките се използват в медицината за закриване на белези, както и за други естетически интервенции. Те също могат да се прилагат вместо гривни за подаване на сигнали при тежки медицински състояния като диабет, епилепсия или алергии. Предлагат се различни козметични продукти, използващи микроигли – най-вече против стареене, но разработването на технология за татуировки с тях е ново.

Видяхме възможност… да направим татуировките по-достъпни“, обясни специалистът Праусниц. “Докато някои хора са готови да приемат болката и да жертват времето, необходимо за татуировка, други биха предпочели рисунка, която просто се притиска към кожата и не боли.

Микроиглите са по-малки от песъчинка и са направени от мастило за татуировки, обвито в разтворима матрица.

Затова и мастилото се “отлага в кожата много ефективно”, обяснява Сон Ли, който е съавтор на разработката. Иглите могат да бъдат притиснати до кожата само веднъж и след това да се разтворят, оставяйки мастилото в кожата след няколко минути. Процесът преминава безкръвно.

Татуировките могат и да не се виждат, обясняват учените. Създадени са точки, които са чувствителни към фактори на околната среда като светлина или температурни промени. Това дава възможност рисунката върху човешката кожа да се вижда само при ултравиолетова светлина или по-високи температури. Така потребителите могат да показват татуировката, ако искат.

Екипът твърди, че направена по новата технология татуировка може да издържат поне една година.

Татуировките с микроигли също могат да се използват за кодиране на информация в кожата на животните.

Целта ни не е да заменят всички татуировки, които често са произведения на изкуството… Искаме да създадем нови възможности за пациенти, домашни любимци и хора, които безболезнено и лесно да се сдобият с татуировка“, казва Праусниц.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар