Учени създадоха охлаждащо покритие, вдъхновени от обитаващи вулкани бръмбари

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователи от Тексаския университет в САЩ, съвместно с колеги от Китай и Швеция, създадоха охлаждащ материал, вдъхновени от бръмбари, които обитават вулканични зони в Югоизточна Азия, пише сп. “Протоколи на Американската академия на науките”.

Бръмбарите от вида Neocerambyx Gigas, спадащи към семейство Сечковци, разчитат на самоохлаждащи се тъкани, позволяващи им да живеят в негостоприемна среда.

Докато насекомото използва способността на тялото си, за да регулира топлината и да си осигури достъп до среда, в която съперниците му не могат да оцелеят, изследователите планират да прилагат вдъхновения от него материал за охлаждането по екологичен начин на всевъзможни неща – от сгради до електронни устройства.

За целта специалистите първо е трябвало да установят на какво се дължи охлаждащата способност на бръмбарите от вида Neocerambyx Gigas. Те са открили, че крилата на насекомите са покрити с триъгълни “мъхнати” структури, които разпръскват телесната топлина и освен това отразяват слънчевата светлина.

Учените след това са създали ново “фотонно покритие”, базирано върху въпросните структури. Покритието е изработено от обикновен гъвкав материал (полидиметилсилоксан). Изследователите смятат, че то е достатъчно здраво, за да намери широко приложение, и освен това е лесно за производство.

Тънкият слой се нанася като покритие върху обекти и може да помогне за понижаване на температурите в пространства, сгради, уреди или електроника, без да изразходва енергия за целта. В лабораторни тестове покритието е успяло да намали температурата на предмети, изложени на пряка слънчева светлина, с до 5,1 градуса Целзий.

Материалът може да намери редица приложения, например в офис помещения или жилищни сгради, за да отразява входящата слънчева светлина и по този начин да поддържа температурите. Може да се използва също и за защита на соларни панели от влошаване на качеството под въздействието на слънчевата светлина или за охлаждане на паркирани автомобили.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар