Учени създадоха първата пълна карта на мозъка на насекоми

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учените са създали първата пълна карта на мозъка на насекомо. Те са картографирали и всички синапси, които го свързват. Работата на екипа е публикувана в престижния журнал Science. Получената карта е известна като конектом и е абсолютен крайъгълен камък на неврологията.

Сега имаме референтен мозък“, каза неврологът от университета в Кеймбридж и съавтор на изследването Марта Златич пред Nature.Картографираният мозък принадлежи на ларвата на плодова муха и съдържа точно 3016 неврона и 548 000 синапса. Предишни проекти или са създавали карта на мозъците на организми с много по-малки мозъци или не са били пълни.


За постижението си учените ползват новаторски подробен – и се възползва от факта, че изследваният мозък е много по-сходен с човешкия мозък, отколкото предишните модели.

Има региони, които съответстват на вземането на решения, има региони, които съответстват на ученето, има региони, които съответстват на навигацията“, каза съавторът на изследването Джошуа Фогелщайм, биомедицински инженер в университета Джон Хопкинс, пред NPR.

Учените изследват мозъка под електронен микроскоп, правейки хиляди визуални срезове. След това те са обработени с помощта на специализирана компютърна програма.

Мозъкът е физическият обект, който ни прави това, което сме“, каза Фогелщайн. “И за да разберете напълно този обект, казва той, трябва да знаете как е свързан.

И като проследят тази невронна връзка, изследователите осъзнаха нещо неочаквано. Лявата и дясната страната на мозъка носят същите белези и при насекомите.

Докато мозъкът на плодовата муха бледнее в сравнение със сложността на човешкия мозък, който съдържа около 100 милиарда неврони и около 100 трилиона синапса, това със сигурност е забележителна стъпка към евентуално картографиране на човешкия мозък в неговата цялост. Именно това е “златният граал” за учените.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар