Учени съобщиха за стряскащо ниво на живака на дъното на Тихия океан

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени измериха за първи път пряко нивото на живака в някои от най-дълбоките океански  падини в Тихия океан и то се оказа неочаквано високо, съобщи ЮПИ.

Живакът е токсичен елемент, който съществува естествено, но и се освобождава от човешка дейност като минното дело или използване на изкопаеми горива.

Лошата новина е, че тези високи нива на живака може да означават общо увеличение в антропогенните емисии на метала в океаните ни. Добрата е, че океанските падини са като постоянна утаителна яма и можем да очакваме живакът, който стига там, да бъде погребан милиони години. Тектониката на плочите ще отнесе тези седименти дълбоко в земната горна мантия“, обясни ръководителят на изследването Хамед Санеи, професор по геонаука в университета в Орхус, Дания.

Макар и живакът да се премахва от биосферата, остава доста тревожно колко голямо количество се е оказало в океанските падини. Това може да е индикатор за цялостното състояние на океаните ни“, добави той.

Изненадващото откритие показва също колко малко е известно за световния цикъл на живака, за темпа, с който се пренася от сушата в океаните.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар