Учени: Тази гъба е хищна и се храни с червеи

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екип от учени изследва гъбата Arthrobotrys oligospora и откри, че тя е хищна. Основната й плячка са червеи.

Ужасяващата зомби гъба от The Last of Us се оказа истинска

Проучването, публикувано в списанието PLOS Biology, изследва удивителните механизми, които тази така наречена гъба за улавяне на нематоди използва, за да лови плячката си.

A. oligospora обикновено са стандартни разложители на блатата, хранещи се с мъртва органична материя. Но трудните времена и оскъдната храна могат да ги превърнат в месоядни хищници, хранещи се с всеки червей, които пресече пътя им.

Подобно на месоядни растения като венерината мухоловка, гъбите са хитри в ловуването си, образувайки собствени капани, за да примамят и уловят плячката си.

Капаните, които изследователите нарекоха “залепващи мрежи”, съдържат лепкава субстанция, направена от протеини, които затрудняват бягството на червеите, независимо колко силно могат да се гърчат и извиват.

Веднъж обездвижени, гъбите се спускат върху плячката си. Те изяждат червея, като инфестират тялото му. Гъбичните нишки, наречени хифи, проникват в червея отвътре и отвън. Те започват да консумират неговата биомаса.

Хифите усвояват червея, защото освобождават протеази. Това е ензим, който разгражда и усвоява протеини и пептиди.

Използвайки техника за генетичен анализ, наречена РНК секвениране, изследователите откриха, че репликацията на ДНК на A. oligospora и производството на рибозоми се ускоряват, когато открие червей. По същество това кара гъбите да ловуват.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар