Учени: Тай Чи помага при болестта на Паркинсон

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доказано е, че вековното бойно изкуство Тай Чи има много ползи за здравето – включително подобряване на баланса, намаляване на тревожността и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Но това не са единствените ползи от тренировките в китайското бойно изкуство. Наскоро публикувано проучване демонстрира за първи път, че Тай Чи може да намали тежестта на симптомите на Паркинсон в дългосрочен план.За да проведат своето проучване, изследователите набират пациенти, които имат спорадична болест на Паркинсон. Това е вид болест на Паркинсон, която не се наследява от член на семейството. Те се фокусираха върху спорадичната болест на Паркинсон, за да могат да изследват ползите от Тай Чи изключително върху симптомите на Паркинсон.


Изследователите изключват хора с други здравословни проблеми (като други невродегенеративни заболявания), които може да са им попречили да участват в часовете по Тай Чи.

След това участниците са разделени на две групи – контролна група от 187 души, които не спортуваха, и група от 143 души, които завършиха уроци по Тай Чи. Средната възраст на участниците е 66 години, разделени в равен брой мъже и жени.

Следват тренировки два пъти седмично по един час. Контролната група обаче не тренира.

Участниците в групата на Тай Чи са имали по-добра двигателна функция в края на проучването. Контролната група, от друга страна, изпита по-бърз спад на двигателните си функции – включително способността им да вървят и пазят баланс.

Контролната група също е приемала средно повече лекарства за Паркинсон за овладяване на симптомите в хода на проучването в сравнение с групата на Тай Чи.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар