Учени ще опитат да възвърнат изчезнал животински вид

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Досега нито един изчезнал вид не е бил върнат към живот. Въпреки това темата е любима на научната фантастика, а с напредъка на био-технологиите започва да вълнува сериозно и учените. Colossal Biosciences възнамерява да възкреси тилацина и вълнистия мамут. Преди това обаче компанията ще се опита да възвърне птицата додо.

Компанията е получила 150 милиона долара ново финансиране в подкрепа на дейностите си по “отмяна на изчезването”, съобщава Gizmodo.Финансовите донори са доста любопитни. Сред тях е  United States Innovative Technology Fund и In-Q-Tel. Последната фирма е финансирана директно от ЦРУ.


Учените заявяват, че целят не само да възкресят изчезналата птица, но и да я въведат обратно в природата.

Мамутите са изчезнали преди около 4000 години на остров Врангел, край североизточното крайбрежие на Русия. Додото, вид нелетяща птица, произхождаща от остров Мавриций, е изчезнало през 1681 г. Последният известен тилацин е починал в зоопарк в Тасмания през 1936 г. Учените са секвенирали геномите и на трите вида – на мамута през 2015 г., на додото през 2016 г., а тилацинът през 2018 г.

 

Някои учени спорят, че генетично модифицираните животни, произведени от Colossal, не биха били истински мамут, додо или тилацин. Въпреки това с течение на времето те биха станали неотличими от своите изчезнали първообрази.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар