Учен от БАН: Прилепите са по-интелигентни от някои породи кучета

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учен от БАН разкри малко известен сред широката общественост факт свързан с интелигентността на прилепите и продължителността на техния живот.

В Националния природонаучен музей към БАН отваря врати специална инсталация, посветена на прилепите, съобщава БНР.Посетителите могат да отидат на експедиция дълбоко в сърцето на Природонаучния музей, където се случва научната работа и се държат ценните видове, обясни пред БНР Антония Хубанчева, асоцииран сътрудник към музея. Хубанчева е изследовател прилеполог, работи в университет в Дания като мениджър на изследователска станция.


1439 са видовете прилепи по света. Една част от тях са открити през последните години – нов вид е открит и в Европа, уточни изследователката.

В България има 33 вида прилепи.

Има прилепи, които се хранят с прашец на цветя, които се хранят с жаби, с насекоми. Нашите прилепи в България се хранят само с насекоми. Всеки от тях играе много важна роля в екосистемите„, каза Антония Хубанчева.

Различните видове прилепи имат различни когнитивни способности, посочи Антония Хубанчева, която се удивлява от техния интелект.

Те са по-интелигентни от едни от най-интелигентните породи кучета. Могат да възприемат информация толкова бързо, че дори аз, която се занимавам от 15 години с тях, все още се изненадвам. Те я помнят много дълго време. Прилепите живеят много дълго време. Могат да живеят над 45 години.

Прилепите имат почти феноменална памет. Например, те могат да си спомнят някои източници на храна и места за убежища, които са посетили в далечното минало. Прилепите, родени в плен, имат способността да разпознават хората и дори са достатъчно умни, за да реагират на различни човешки инструкции.

Един вид хавайски нелетящи прилепи, хавайският фалшив лемур, е почти толкова умен, колкото маймуната капуцин.

Според Хубанчева голяма част от видовете прилепи са застрашени, защото изживяваме „началото на колапса на биологичните системи на Земята“.

Намираме се в шестото масово измиране. Предното – петото, е унищожило динозаврите. Прилепите са силно застрашени от изчезване. Има някои, които са много по-уязвими. Биологичното разнообразие, такова, каквото го познаваме и каквото крепи живота на планетата, климата и живата обвивка на нашата планета, се разпада. Прилепите са важна част от него.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар