Училища в Белгия бяха запалени като протест срещу задължителното „сексуално обучение“

Училища в Белгия бяха запалени като протест срещу задължителното „сексуално обучение“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шест училища в белгийския град Шарльороа бяха подпалени умишлено тази седмица в знак на протест срещу въвеждането на задължително сексуално обучение в началното и средното образование, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че подобни случаи са били установени в Брюксел, а снощи две училища са били запалени край Лиеж, предава БТА.

Белгийската министърка на вътрешните работи Анели Верлиден свика на 15 септември заседание с участието на представители на разузнаването и полицията, за да се предприемат мерки за противодействие на проявите на вандализъм. Тя изрази опасение, че обстановката може допълнително да се влоши.Премиерът Александер де Кро заяви, че за него като баща тези събития са неприемливи, защото училището трябва да бъде място за всички деца. Той добави, че сексуалното образование не може да бъде подлагано на съмнение, защото прави децата устойчиви и е основа за бъдещо сексуално здраве.


Властите предвиждат въвеждането на общо 4 образователни часа по въпросите на сексуалното образование в програмите на училищата. Те са подготвили наръчник от 300 страници, който ще бъде раздаван на учениците, а след като са го прочели, децата и младежите ще могат да поставят въпроси на специалисти в училище.

В по-големите градове на Белгия през миналата седмица се проведоха множество протести предимно от мюсюлманските общности, които изразиха своето несъгласие с това децата им да изучават предмет свързан със сексуалното обучение. Сексуалното обучение в белгийските училища за всички възрасти съществува от 2012 г., но до началото на тази учебна година то е било под формата на свободно избираем предмет и не е трябвало учениците задължително да посещават тази часове и да имат оценка.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар