Училища и молове затварят, но ресторантите остават отворени

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Както “Сега” прогнозира, властите у нас започват да затварят училищата, но оставят отворени ресторантите и заведенията, въпреки че няколко пъти се твърдеше, че при покачване на случаите ще се затварят последно отворените места, а това са именно ресторантите. Решенията се вземат локално. Някъде кепенци хлопват фитнесите и моловете, но ресторантите отново минават най-леко.

До новите мерки се стигна, след като тази сутрин бяха отчетени тревожно много новозаразени хора – 20% от изследваните.

СОФИЯ

Заради рязкото увеличение на броя на заразените с коронавирус столичният кмет Йорданка Фандъкова предложи, а Областният щаб прие, от петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София да преминат на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, да работят с ограничено работно време до 22 ч. “Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март”, гласи решението на софийския оперативен щаб, огласено от Фандъкова във фейсбук профила й.

“Предлагам въвеждането на мерките заради рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столична община. Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191”, мотивира се кметът сутринта.

По-късно, след решението на Областни щаб, тя посочи, че по предложение на директора на СРЗИ д-р Пенчев се обмисля затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите. Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на мерките в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт, обяви още кметът. Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно. В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица. На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито. Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години, отбелязва още Фандъкова. По думите й чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус.

 

БЛАГОЕВГРАД

Заради завишаване на броя на заболелите в област Благоевград учениците от 5-и до 12-и клас в рамките на 14 дни преминават към дистанционна форма на обучение от утре. Моловете, фитнесите, кина, танцови школи и театрите затварят врати за същия срок, съобщи БГНЕС.

„Ограничават се масовите мероприятия на отрито и закрито, засилва се контролът в търговските обекти за спазване на мерките – дистанция, маски, честа дезинфекция и неструпване на хора”, каза областният управител Бисер Михайлов. Той призова родителите да не допускат децата си в училища и градини при проява на симптоми.

Заведенията продължават работа, но с ограничено работно време – до 22 часа. Досега работеха до 23 часа, тоест рестрикцията касае един час.

ПЛЕВЕН

По-строги противоепидемични мерки въвежда и Плевен. От 15-и до 26 март там се спират присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас. Затварят се молове, фитнеси, театри, кина и се забраняват масовите прояви. “Затваряне на големи търговски молове. Те са три в Плевен, не говоря за търговските комплекси малките. Спиране на всички извънкласни занимания, провеждане на масови мероприятия, всякакви концертни дейности – театри, кина, изложби. Носенето на защитни маски е в местата, където се очакват струпвания на много хора, но това не се отнася за улиците и за парковете. Леглата в болничните заведения за лечение, предвидени за Ковид, се увеличават на 20%”, коментира пред БНР д-р Красимир Трифонов, изпълняващ длъжността областен управител и председател на Щаба. За да се намали натиска върху лечебните заведения, областният щаб предлага на МЗ да изработи критерии – точни и ясни, за хоспитализация престоя на пациенти в болниците, за да може пациенти да бъдат дехоспитализирани при явно подобряване на тяхното клинично състояние, без да се изчакват определени дни.

БУРГАС

В Бургас, където днес е здравният министър, също залагат на затваряне на гимназиите. Там днес ще се обсъжда предложението на областния щаб учениците от 5 до 12 клас да минат на онлайн обучение у дома за срок от две седмици – от 12 март, както и да се преустановят всички извънкласни занимания, езикови центрове, екскурзии и т.н. Не е планирано затваряне на детските градини. За заведенията – по подобие на примера на столицата – е предвидено само намаление на работното време. Сред обсъжданите мерки там е и затваряне на молове и фитнеси и носене на маски на открито.

След визитата си в морския град, където се срещна с директори на болници от Бургаска област, проф. Костадин Ангелов коментира, че “положението е тревожно, но сме взели всички мерки, така че да запазим всичко онова, което сме постигнали до момента”. Министърът съобщи, че има нарастване на повикванията до „Спешна помощ” с 30%. “Около 40 до 50 на сто от повикванията са за пациенти с коронавирус”, посочи още той.

Правилото, което никой не спазва

“Стремим се към числото 120 на 100 000, тъй като сме се убедили, че при него няма проблем за нашата система на здравеопазване. Когато заболяемостта надмине 200 на 100 000, започваме да имаме затруднения. Затова, следейки 14-дневната заболяемост, предприемаме стъпки на разхлабване. Ако има увеличение на случаите, затварянето започва от последно отворените сектори”, обявии здравният министър проф. Костадин Ангелов на 28 януари.

Ред на разхлабване на мерките

На 1 март бяха отворени ресторантите и заведенията за хранене и развлечения с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които са планирани за отваряне от 1 април. Бе разрешено да възобновят работа и игралните зали и казината.

Децата от различните класове се въртят по график за присъствено обучение:

– от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;

– от 18.02.2021 г. до 2.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;

– от 4.03.2021 г. до 17.03.2021 г.  – присъствено се обучават учениците от 6, 9 и 12 клас.

На 1 февруари бяха отворени моловете, фитнесите и кината.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар