Учители настояха за прекратяване на присъственото обучение

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За незабавно прекратяване на присъственото обучение на всички ученици в страната настояват педагози от неформалното обединение “Учители за безопасно образование”, съобщи БНР.

В отворено писмо до премиера и министрите на здравеопазването и на образованието, преподавателите посочват, че са силно притеснени от драстичния ръст на Covid заболеваемостта през последните две седмици и от големия брой заразени деца.

Последните данни сочат, че 73 на сто от Covid пробите са положителни на британската мутация на вируса, посочи пред “Хоризонт” Лилия Стоянова – учител по информатика във Варна.

“Както знаем, той е много по-заразен и поразява и деца. Има голям брой заразени деца. За последните 14 дена те са се увеличили с 48%. За съжаление, няма масово тестване на деца и ученици, няма карантинирани много класове, което нас ни притеснява и естествено, не на последно място това, че на много места все още ваксинацията при учителите не е приключила. Има все още колеги, които нямат първа доза”. В същото време се настоява за присъствено обучение, посочват в писмото си до властите педагозите от Фейсбук-групата “Учители за безопасно образование”.

Те допълват, че съсловието им, което е дало и продължава да дава най-много жертви в пандемията, е изложено на огромен риск заради липсата на вентилационни системи в училищата и защото на преподавателите не са осигурени лични предпазни средства от висок клас.

“Засега нямаме решение за общо затваряне на училищата, възможно е такива мерки да бъдат взети в най-критичните области”. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

“Надяваме се и благодарение на ваксинацията и спазването на мерките да не се налага ново затваряне на училищата. Имаме деветокласници и шестокласници, които в последната една година, са учили общо 30 дни в училище”, продължи Вълчев.

Образователният министър каза, че 90 процента от учителите, които са заявили желание да бъдат ваксинирани, вече са получили поне една доза ваксина.

“В момента 360 са децата, при които е установен коронавирус. В сферата на образованието няма голям брой заразени в сравнение с есента”, каза още той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар