Фандъкова готви удвояване на такса-смет от 2020… Внесено е в бюджета тайно, траят си до изборите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Догодина се очертава увеличение на такса смет. Това стана ясно от думите на Гинка Чавдарова, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Причината – почти двойното увеличение на отчисленията за депониране на отпадъците – от 57 на 95 лв. на тон, пише „Дума“.

В готвения проекто-бюджет на София, Фандъкова също е подготвила вдигане на налога. Но не се обявява, всичко е тайно, траят си до изборите.

Вместо да премахнат тези абсурдни такси и да се отсвири ЕС, както правят Орбан и разумните страни, ние козируваме и си плащаме. Защо? Просто защото така едни пари излизат от нашия джоб, и влизат в джоба на ГЕРБ…

Удръжката се актуализира на 3 години с наредба на МОСВ. Последната промяна е от 2017 г. Досега увеличението бе плавно – с по 5-10 лв. на година, но през 2020 г. е предвиден рязък скок до достигане на минимума в ЕС.

Как това ще се отрази върху таксата, която плащат битовите потребители, предстои да се разбере, но е възможно тя да скочи дори двойно. Чавдарова обаче обясни, че сдружението на общините се опитва да договори по- плавен преход.
Според чл. 71а от закона отчисленията се правят задължително, когато отпадъкът се депонира. Целта е средствата да се ползват в бъдеще за закриване и следексплоатационни грижи за депата. Повечето общини все още депонират отпадъците, въпреки че има и такива със спечелени проекти по Оперативна програма „Околна среда“, които имат модерни съоръжения за третиране и рециклиране и няма да плащат отчисленията.

Законодателството предвижда мерки за прилагане на принципа „замърсителят плаща“ от 2015 г., но властите няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки. Общините сами трябва да изберат между три варианта за изчисляване на такса смет, основани на принципа „замърсителят плаща“ – на база брой живеещи на адрес, на вместимост на съдовете или на генерирани отпадъци. Сега плащането на такса смет става по данъчна оценка.
източник: https://speednewsbg.blogspot.com/2019/10/2020.html

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар