Фандъкова, как ще ги стигнем… румънците?

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Как изглеждат малките централни улички в София и в румънския град Клуж? Този въпрос зададоха от гражданското сдружение “Спаси София”, които имат един общински съветник в СОС – Борис Бонев. Организацията направи сравнение между София и Клуж, илюстрирайки ситуацията със снимки от двата града.

 

 

“С европейски средства, в Клуж подобряват публичните пространства по пет важни улици, с акцент върху пешеходците, велосипедите, пътната безопасност и зеленината:
– пълна реконструкция с качествени и естетични материали
– разширени тротоари от гранитни плочи с дебелина 10 cm
– ново озеленяване с пораснали дървета (вместо полуумрели фиданки), осветление и градско обзавеждане
– велосипедни ленти и станции за зареждане на е-тротинетки
– мерки за пътна безопасност и улица на едно ниво”, обясниха от “Спаси София”.

“В София нямаме нито една улица, която изглежда европейски и гарантира пътната безопасност и комфорта за всички участници в движението. Десетки са улиците само в центъра, които спешно се нуждаят от ремонт и преосмисляне. Ул. “Солунска”, например, вече трета поредна година се залага в програмата за строителство, но Общината не си мърда пръста”, възмущават се от екипа на Борис Бонев. И припомнят, че за седем години, четири зам.-кмета обещават успокоена Зона 30, по примера на повечето европейски градове, но тя остава само на хартия.

“Затова настояваме за спешно ремонтиране и преосмисляне на улиците, както и въвеждане на истинска Зона 30, като това обезателно трябва да включва следните елементи:

– изграждане на безопасни кръстовища и пешеходни пресичания
– физически мерки за намаляване на скоростта – острови, уширени тротоари, повдигнати кръстовища, шикани
– разширяване на тротоарите и поставяне на дървета, пейки, контейнери за отпадъци и други градски елементи
– обособяване на велосипедни ленти по основните коридори, за да се постигне цялостна свързана мрежа”, пишат от “Спаси София”.

Гражданското сдружение пита и къде е изобщо кметът Йорданка Фандъкова. “Чудим се има ли изобщо Йорданка Фандъкова капацитет да започне да мисли и действа европейски, както колегата ѝ от Клуж Emil Boc, който казва: “посоката на кметство е ясна – зеленото измерение е ключов фактор за качеството на живот на гражданите, поради което модернизирането на публичните пространства по екологично чист начин е от съществено значение за всички проекти на общината”. Или вече и с румънците не можем да се сравняваме?, заключават тъжно от “Спаси София”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар