Фандъкова обеща поетапно да се затвори сметището между софийските села Челопечене и Долни Богров – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кметът Йорданка Фандъкова обеща поетапно да се затвори сметището между софийските села Челопечене и Долни Богров. На среща с представители на местния инициативен комитет тя обяви, че до края на годината ще спре депонирането на битови отпадъци, а до август 2023 г. изцяло ще се преустанови приемът на боклуци.

Депото е с капацитет от 1.195 млн. тона отпадъци, а местните жители са убедени, че то вече е запълнено, въпреки че в отчетите се води, че все още е полупразно – само 1/3 от разрешеното. Разрешената височина на билото на депото обаче явно е достигната, защото на 28 септември Столичната община внася искане в РИОСВ – София за корекция на определената кота било. Това се прави, за да се позволи трупане на още боклук на същата площ.

Искането на общината вдигна жителите на Челопечене и Долни Богров на протест на 8 октомври. „Реално сметището е запълнено, защото вече е високо 20-30 м и трябва да бъде запечатано“. 20-тонни камиони продължават да изсипват товара си в огромните масиви от найлонови и пластмасови опаковки – само на 30-ина м от река Лесновска, която е приток на Искър.

На входа на сметището се оказа, че няма видеокамери, които да записват колко камиона влизат. Всичко се отчита в книга от дежурния служител и това предизвиква съмнения у местните жители, че отчетите за количествата боклук в депото са занижени.

По тази причина сега Столичната община съобщи, че е възложила изграждането на видеонаблюдение на депото, „с което ще се надгради действащата система за контрол“.

След обявената от Фандъкова дата за окончателно затваряне на сметището – август 2023 г., ще започне Фандъкова обеща поетапно да се затвори сметището между софийските села Челопечене и Долни Богров рекултивацията му. Ще бъде положен горен изолационен екран срещу влизане на дъждовни води в отпадъците, както и изграждане на газова система за улавяне на генерирания биогаз, съобщиха от общината.

Сметище „Долни Богров“ е било действащо от 1972 г. до 1997 г. През 2013 г. Столичната община получава комплексно разрешително за експлоатация, издадено от Изпълнителна агенция „Околна среда“ към МОСВ. За ползването общината изготвя проект, наречен „За закриване и рекултивация на сметоразтоварище – с. Долни Богров, чрез обезвреждане и оползотворяване“. Идеята е то да поема боклук от София, докато се построи завода за отпадъци в село Яна, а паралелно да се засипва с пръст и да се засаждат дървета и храсти, пише „Дневник“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар