Фандъкова създава икономически съвет за подкрепа на бизнеса – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Йорданка Фандъкова създава временен икономически съвет, с който да изработим мерки за подкрепа на бизнеса в София. В него ще участват икономисти и експерти, а целта е да се  помогне на секторите, които изпитват сериозни затруднения.

Предложенията за бизнеса до момента са:

– Освобождаване от наем за периода на извънредно положение на тези наематели на общински имоти, чиито обекти не са работили.

– Освобождаване от такса “тротоарно право” на тези търговци, които са затворили обектите си за периода на извънредното положение.

– С 2 месеца се удължава срокът за плащане с отстъпка на местните данъци (недвижими имоти и МПС). Досега отстъпката от 5% се ползваше до края на април, а сега срокът ще е краят на юни.

– Фонд за банкови гаранции за кредити на малкия и среден бизнес, засегнат от кризата, в размер 1 млн. лв. Този финансов инструмент ще е към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия.

Фондът ще издава гаранции пред банки по кредити на малки и средни предприятия от Столична община, чиято дейност е засегната от извънредното положение и които изпитват недостиг на оборотни средства. Предвиден е общ лимит на гаранционната схема, в рамките на която Фондът ще издава гаранции от 1 млн. лв.

Покритието на гаранциите от Фонда ще обезпечава до 80% от главницата на кредити с максимален размер от 10 000 лв. или тяхната валутна равностойност.

Изискванията към фирмите ще са: да отговарят на Закона за малки и средни предприятия, седалището или дейността да са на територията на Столична община; да развиват дейност в сектори, засегнати от въведените извънредни мерки.

Гаранциите ще са валидни до 24 месеца от датата на тяхното издаване. Малките и средни предприятия няма да дължат такси и комисионни по издадените гаранции. 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар