Фандъкова – 17.10.2019: Няма да вдигаме никакви данъци… Фандъкова-27.11.2019: Вдигаме данъците с 30%…

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
След като преди изборите беше обещала да не вдига данъците, кметът на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ направи точно обратното – с предложение да се увеличат имотният и автомобилният налог, пише “Сега”.

Тя предлага промени в Наредбата за местните данъци, според която от следващата година собствениците на автомобили с евростандарти от 0 до 4 ще плащат с между 7 и 40 лева повече.

Данъкът ще се вдигне и в зависимост от мощността на колата, като това засяга всички автомобили с мощност над 74 киловата (kW).

Фандъкова предложи и увеличение на данъка за придобиване на имущество, който най-вече засяга сделки с имоти и автомобили. От 2.5% досега той нараства на 3% от материалния интерес, пише “Капитал”.

На въпрос защо преди изборите е казвала, че ще управлява без повишаване на данъците, Фандъкова заяви, че София е длъжна да взима мерки за решаване на проблемите си, тъй като същото правели и градовете в съседните държави, отбелязва “Сега”.
И в Пловдив новоизбраният кмет от ГЕРБ Здравко Димитров иска повишаване на местните данъци. Ще увеличават таксата за битови отпадъци, която плащат домакинствата, както и данъкът за прехвърляне на имот – от 2.5 на 3%.
Повишение ще има и на туристическия данък. Ставките за стая в хотел с една звезда се увеличава двойно – от 0.20 лв. на 0.40 лв., за две звезди става 0.60 лв., за три звезди – 0.80 лв., за четири звезди 1 лев и за пет звезди 1.20 лв.
В Габрово Таня Христова от ГЕРБ, която спечели пореден мандат, беше първият кмет, който след изборите заяви, че обмисля вдигане на местните данъци. Тя смята да увеличи таксите за МПС-а, както и имотния данък – с цели 50%.
Кметовете от ГЕРБ и във Велико Търново, Враца, Димитровград, Харманли, както и в Любимец предлагат вдигане на различни видове местни данъци.
Новият курс бе нареден от премиера Бойко Борисов, който в нощта на местния вот скастри кандидатите, които обещават понижаване на ставките, пише “Сега”.
След това и финансовият министър Владислав Горанов заяви, че общините трябва да вдигнат данъците, а не “да тичат” при държавата за пари.
Червено.бг

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар