Фармацевтичните компании оспорват търга на Москов за лекарствата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За сериозно преразглеждане на обявения при две седмици от Министерството на здравеопазването електронен търг за доставка на лекарства в болниците на стойност 1,2 млрд. лв., настояха организациите, обединяващи всички представители на фармацевтичните фирми и дистрибуторите. Браншът изразява опасения, че в сегашния вариант на търга ще се стигне до дестабилизиране на сектора, а от там и до ограничаване на достъпа на българските пациенти до нужната им терапия.

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България – ARPharM, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства – БАТЕЛ, Българската генерична фармацевтична асоциация – Бгфарма и Американската търговска камара в България (AmCham) настояват за преработване на процедурата, като изразяват готовност да се включат в търсенето на по-добри условия. Това на практика означава електронният търг да бъде спрян, за да бъде преработен, тъй като иначе е обречен на провал при неявяване на кандидати, готови да доставят обявените количества медикаменти.

В началото на декември МЗ обяви първия електронен търг за лекарства, който цели чрез централизирана и прозрачна поръчка да набави голямо количество медикаменти за държавните и общински болници на възможно най-ниски цени. Прогнозната стойност на поръчката е 1,2 млрд. лв. и е за близо 900 лекарствени позиции по прогнозни заявки на близо 150 болници. Така здравните заведения трябва да са осигурени с медикаменти до края на 2018 г. Целта е здравното министерство да сключи договори с двамата дистрибутори, подали най-ниска цена за дадена позиция. След това всяка болница ще си купува нужните лекарства от тези дистрибутори на договорените цени, а при постигане на допълнителните отстъпки – и на по-ниски.

Според бранша един от недостатъците на обявената процедура е, че липсват критерии, по които едни лекарства са включени в търга, а други не. “Наблюдава се избирателно подбиране на АТС-кодове по продукти в рамките на едно международно непатентно наименование (INN), ограничаващо участието на определени производители, вносители и/или търговци на едро”, смятат фирмите, цитирани от Медиапуул.

Според тях сериозна опасност за ограничаване на достъпа на пациентите до нужната им лекарствена терапия произтича от изискването за изключително и ненужно висок минимален остатъчен срок на годност на продуктите към датата на доставка, включително без никакво отчитане на специфичните различия при производството на определени групи лекарствени продукти, като например, т.нар. биопродукти или такива със специален режим на освобождаване за пазара.

Фирмите се оплакват още, че условията на процедурата ограничават сериозно конкуренцията, не само заради липсата на равни права на участие на всички продукти от позитивния лекарствен списък, но и заради ограничаване възможността за представяне на варианти на оферти в рамките на една позиция. С други думи липсва опция за промяна на търговския продукт в рамките на едно международно непатентно наименование (INN) при участието в индивидуалните търгове на болниците. Въвежда се и тежка административна процедура по приемане и изпълнение на заявките, както и поставяне на множество изисквания по отношение на документацията за плащане на извършените доставки, което от своя страна ще увеличи още повече задлъжнялостта в сектора.

Според фирмите, на обществеността и на лечебните заведения трябва да бъде ясно посочено, че определените в процедурата количества имат само препоръчителен характер и болниците при подготовка на индивидуалните си търгове следва да се ръководят от потребностите на своите пациенти. Иначе браншът допуска да се повтори сценарият отпреди 2011 г., когато МЗ централизирано купуваше онколекарства и имаше недостиг на медикаменти.

“Има сериозни пропуски при изработването на самата електронна платформа по отношение на гаранции за информационна сигурност. Предвид огромния мащаб на обществената поръчка, считаме че при възлагането на системата изцяло е подценен въпросът с гарантирането на прозрачност и залагането на антикорупционна защита”, смятат още компаниите.

От Министерството на здравеопазването все още нямат коментар дали ще се съобразят с исканията на бизнеса и ще прекратят търга, за да изчистят проблемните въпроси.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар