Февруари ще бъде най-добрият месец за биткойна от 2020 година

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация затвори в сряда на ниво от 62 205 долара, а в четвъртък до обед продължи да се повишава, като в един момент подскочи до 63 933 долара. През отминаващия месец февруари биткойнът поскъпна с 47% – най-голямото месечно увеличение от декември 2020 г., сочат обобщените данни на Ройтерс.

Ралито на биткойна повлече и етериума след себе си. По-малката криптовалута надхвърли 3 500 долара за първи път от април 2022 г. в сряда, като увеличението й през февруари достигна 52%.

Според Ройтерс, същественият ръст на повечето криптоактиви се наблюдава в последните дни на февруари.

Тенденцията от февруари предполага “тест и вероятен пробив” на рекорда за всички времена, достигнат през ноември 2021 г. при ниво от 69 000 долара за един биткойн, прогнозира Тони Сикамор, анализатор в брокерската компания IG Markets.

На друго мнение е Мат Симпсън, старши пазарен анализатор в City Index: “Ако това беше някой друг пазар, вероятно щеше да попадне в категорията “пик на прегряване – стойте далеч от този балон”, но биткойнът се върна към фаза на параболично рали и може да се очаква чупене на историческия рекорд.”

Одобрението и стартирането на спот търговия на биткойн чрез борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ тази година отвори актива за нови инвеститори и подхрани надеждите на инвестиралите в криптоактиви, което изчезна по време на крипто зимата на 2022 г. Данните на LSEG (Лондонската фондова борса) показват, че 10-те най-големи спот биткойн ETF са получили 420 милиона долара само във вторник, най-големият приток от близо две седмици. Обемите на търговия на трите най-популярни ETF на биткойни, управлявани от Grayscale, Fidelity и BlackRock, скочиха.

Да припомним, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) официално одобри на 10 януари пускането на първите 11 ETF, които инвестират директно в биткойн.

Друга причина, стимулираща интереса към криптовалутите, е възможното намаляване на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ тази година. Курсът на облекчаване на паричната политика обикновено възбужда апетита на инвеститорите към по-високодоходни, но в същото време по-нестабилни и рискови активи. Междувременно нестабилността на валутния пазар падна до двегодишно дъно и се връща към нивата отпреди пандемията, припомня Ройтерс.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар