Федерален съдия в САЩ спря депортацията на мигрантите от Ирак – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Федерален съдия в Детройт временно спря депортирането на 1400 иракски граждани от САЩ. През това време съдия Марк Голдсмит ще реши дали неговият съд е подходящото място, където да бъдат обсъдени опасенията на мигрантите, че ще пострадат физически, ако бъдат изгонени от щатите, предаде Асошиейтед прес.

Областният федерален съдия се позова на решение от миналата седмица, засягащо 114 иракчани – повечето от които християни, задържани в района на Детройт. Той разпростря действието на съдебното решение върху цялата територия на САЩ за следващите 14 дни.

“Съществените възражения, изразени тук, са, че задържаните могат да претърпят изключително сериозни последици: смърт, преследване и изтезание. Подобни вреди далеч надхвърлят всякакъв интерес, който би имало правителството да ги депортира незабавно”, заяви съдията.

По данни на правителството в цялата страна са издадени заповеди за депортиране на 1400 иракчани, въпреки че повечето от тях не са арестувани.

Заповеди за някои от тях са издадени от години, защото са извършили престъпления в САЩ. Депортиранията бяха оспорвани в съда, след като Ирак се съгласи да приеме обратно своите граждани.

Министерството на правосъдието настоява, че областният съдия няма юрисдикция по въпроси на имиграцията, отбелязва АП.

“Държавният департамент на САЩ ще приложи указа на президента Доналд Тръмп за забрана на достъпа в САЩ на гражданите на шест мюсюлмански страни така, както разпореди Върховният съд”, заяви говорителката Хедър Науърт, цитирана от Ройтерс.

“Ще подаваме информация на пътуващите към САЩ и на партньорите ни в туристическата индустрия при изпълнение на заповедта по професионален, организиран и навременен начин”, каза Науърт.

“Поддържаме връзка и с партньорите ни по прилагането на Програмата за приемане на бежанци в САЩ и ще ги уведомяваме за промените, които влизат в сила”, добави тя.

Науърт каза още, че тези действия ще се предприемат след консултации с министерствата на правосъдието и на вътрешната сигурност.

Президентският указ ще започне да се прилага от четвъртък – 72 часа след като Върховният съд частично възстанови действието му, посочва Асошиейтед прес.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар