Фейсбук спира акаунти заради осопорване на масовата теза за коронавируса

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Фейсбук“ – най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света, съобщи, че е премахнала близо 150 акаунта, страници и групи, управлявани от лица, свързани с германското движение „Кверденкен“ („Нестандартно мислене“) – общност на крайно десни активисти и антиваксъри, отричаща коронавируса, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Това е първа акция, насочена към група, причиняваща „координирана социална вреда“, обяви отговарящият за киберсигурността на „Фейсбук“ Натаниъл Глайхър.

Хората зад тази дейност използваха автентични и дублиращи акаунти, за да публикуват и разширяват смущаващо съдържание, насочено главно към пропаганда, че ковид ограниченията, наложени от германското правителство са част от по-голям план, който да лиши гражданите от техните свободи и основни права, каза Глайхър.

Акаунтите на основателя на „Кверденкен“ Михаел Балвег също са засегнати. Санкцията е насочена срещу членове на групата във „Фейсбук“ и „Инстаграм“.

Глайхър каза, че тези потребители многократно са нарушавали правилата на „Фейсбук“ срещу здравна дезинформация, подбужване на насилие, тормоз и реч на омразата.

„Фейсбук“ не забранява цялото съдържание на „Кверденкен“, но ще продължи да следи ситуацията и да предприема действия, ако бъдат установени нови нарушения.

Компанията е идентифицирала и списък от сайтове на „Кверденкен“, към които повече няма да има линкове.

В края на май видеоплатформата „ЮТюб“ вече премахна канал 711 на „Кверденкен“.

Привърженици на „Кверденкен“ от месеци демонстрират срещу ковид ограниченията във ФРГ.

По време на протестни акции в Берлин и други градове бяха нападани полицаи и представители на медиите.

Германската федерална Служба за защита на конституцията (контраразузнаването) е поставила „Кверденкен“ под наблюдение като „колективен обект“, подобно на салафизма

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар