Фермерите приветстваха отмяната, макар и частична, на спорна забрана

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Частичното облекчаване работата на фермерските пазари, след като беше отменена забраната за предлагане на мед, пчелни продукти, риба и рибни продукти, мляко, млечни продукти и повечето видове месни продукти, е знак в правилната посока. Това се посочва в позиция на Обединение “Български фермерски пазари”, изпратена до медиите.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи в петък, че облекчава мерките за продажба на храни и живи животни на пазарите, които бяха въведени в края на миналата седмица.Все още непозволени за предлагане остават яйцата, прясното пилешко месо, разфасовки и заготовки от птиче месо, като фермерското обединение смята за важно и забраната, засягаща тези продукти, също да бъде отменена, веднага след като усложнената епизоотична обстановка за заболяването Високопатогенна инфлуенца по птиците се подобри.


Вчера в Русе министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви, че причината за затварянето на фермерските пазари е била, че за 20 дни в страната са пламнали седем огнища на инфуенца по птиците, или по-ясно казано птичи грип. За всички, които участват на фермерски пазари, беше адски неприятно това решение за една седмица да бъдат затворени. Но, след като за този кратък период ветеринарите успяха да направят над 300 000 проби и те се оказаха отрицателни, отново освободихме фермерските пазари, където остава под забрана само продажбата на живи птици и на птичи продукти, каза министърът.

“За нас – организатори на фермерски пазари и изложения, приоритет остава създаването на пазарни условия на българските законно регистрирани производители, така че всички техни продукти и храни да имат достъп до крайния потребител”, посочват в позицията си от организацията. От там подчертават, че се отнасят с разбиране към факта, че в момента в някои части от страната има усложнена ситуация, свързана с разпространението на заболявания по животните.

“Продължаваме да смятаме, че последствията от въвеждане на ограничителни актове следва да бъдат пропорционални на обстоятелствата и очаквания ефект и да отразяват интереса на всички заинтересовани страни – включително и на малките производители, които реализират своята продукция напълно или основно чрез фермерски пазари и изложения”, допълват от организацията. 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар