Фермери против втора проба на овцете и козите. Не вярват на държавата

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не вярвам, че съм пренесла заболяването, като съм била на гости в Крайнево при майка ми.

Това заяви вече прочулата се чрез Facebook фермерка Ани Петрова, която има стопанство с животни в село Шарково.

Петрова се обоснова с думите, че нямало никакви симптоми на болестта, без да бъде питана разбира ли разликата между инфекция т.е. преносител на болест и разболял се. Никой не ми дава документи, обяснение.

Д-р Колев каза при първата проба в Шарково, че е отрицателна, уточни Ани пред bTV.

От Българската агенция за храните (БАБХ) обявиха за открито шесто огнище на чумата в тяхното стадо.

От агенцията обявиха, че огнището е вторично, тъй като е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където вече беше засечена заразата. Вероятно е пренесена от собственика. В стопанството има 200 овце. Ани Петрова каза още вчера, че се съмнява в тези твърдения, защото проба от нейното стадо е взета на 23 юни и после е обявено, че сред нейните животни няма болни.

Заедно с нея други стопани се усъмниха в лабораторните резултати, а Ани попита защо трябвало да дава нова проба. Аз вчера най-любезно изисках марката на животното със съмнителната реакция.

Искам да ми се представи тази марка, да изнамеря животното в стадото, да видя за какво става въпрос.

Тогава ще си помисля дали да допусна господата да вземат проби, понеже изгубих доверие в тях, смени леко версията Петрова в ефира на БНТ. Така и не получих никакъв отговор. Аз съм нарочена, защото съм една от протестиращите да се спре избиването на здрави животни. Аз нямам никакви симпоми на това заболяване при животните, нямам умряло животно, каза още тя.

От датата на взимане на пробите, животните ми здрави, обясни Петрова, чието стопанство наброява около 200 глави добитък.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов обаче обясни, че се е взело решение да бъде взета втора проба – до обяд днес (20 юли) и след като станат ясни резултатите, тя да бъде предоставена със съответния протокол.

Попитан защо не се забелязват засилените мерки за сигурност, които имаше вчера (19 юли) при посещението на земеделския министър Румен Порожанов, Иванов отвърна, че е говорил с жандармерията и Гранична полиция да бъдат внимателни.

Междувременно България вече взема извънредни мерки заради разпространението на африканска чума по свинете. Болестта тръгна от Словакия и Полша, като заради това беше променен Законът за лова и опазване на дивеча, които позволяват отстрел на диви свине през цялата година. А на граничните пунктове, включително с Гърция, вече има предупреждения към влизащите в България – да изхвърлят в специални контейнери хранителни продукти, съдържащи свинско месо.

От БАБХ казаха, че досега няма случай, който да предизвиква безпокойство. Мерките са в сила още от юни.

Имиджът на Ани Петрова беше засилен неимоверно във Facebook раздут във Facebook, тъй като тя се опълчи на изпратените да установят карантинен кордон полицаи. Заради това в социалната мрежа излязоха предположения, че сега Петрова и стопанството й са нарочени. Същият потребител разпространи и видео на ветеринарите в района, с намеци относно етническия им произход. / Епицентър.бг

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар