Фермерски съюз настоя земеделският министър да създаде гаранционен фонд за щети

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

iStock

Фермерски съюз настоя земеделският министър да създаде гаранционен фонд за щети

Възможна е и солидарна застрахователна система, с процентно участие с премии както от земеделските стопани, така и от държавния бюджет

Българският фермерски съюз иска създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието, става известно от писмо, изпратено до министъра на земеделието и храните Георги Тахов и до медиите, и подписано от председателя на организацията Георги Стоянов.

Браншовият съюз изразява своята признателност по повод бързата и адекватна реакция след опустошителната градушка в Южна България от последните дни. “В подобна трудна ситуация, земеделските производители имат нужда именно от навременна помощ и съдействие.”

Във връзка с подобни непредвидени и злополучни събития и предвид реалната воля за ефективно решаване на проблемите в агросектора, Българският фермерски съюз предлага да се започне конструктивен диалог между Министерството на земеделието и храните и бранша. Неговата цел е да се създаде работеща система за обезщетение и на тези земеделски стопани, чиито загуби са в количество и качество водещо до невъзможност за реализация на продукцията, макар и да не са претърпели 100 процента щета и пропаднали площи.

От браншовата организация припомнят, че през последните години наблюдавахме немалко щети, причинени от неблагоприятни климатични събития, в резултат на които голяма част от българските фермери изпаднаха в изключително затруднено положение, а част от тях дори преустановиха земеделската си дейност. “Бихме желали съвместно с Вас да изработим ефективен механизъм, посредством който да се осигури защита на всички стопани, претърпели подобни загуби, като почерпим опит от колегите си в Европа”, пишат от Български фермерски съюз, предлагайки като част от възможните решения за преодоляване на проблемите създаване на специален гаранционен фонд от държавата или по примера на Австрия – солидарна застрахователна система, с процентно участие в застрахователната вноска както от земеделските стопани, така и от държавния бюджет.

“Вярваме, че чрез съвместни усилия и иновативни подходи можем да изградим устойчиво и ефективно решение на поставения проблем, което ще бъде конструктивна стъпка за подпомагане на селското стопанство в България”, пише в заключение.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар