Фестивалът In the Palace завладява Балчик до Джулай морнинг – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фестивалът In the Palace завладява Балчик до Джулай морнинг

Конифестивал в Балчик

Най-мащабният фестивал за късометражно кино в Източна Европа се завръща тази събота в Балчик. По традиция в последната седмица на юни едно от най-живописните градчета по нашето Черноморие посреща IN THE PALACE International Short Film Festival. Тазгодишното 14-то издание е своеобразна подготовка за предстоящия юбилей и ще бъде още по-атрактивно, разнообразно и пълно с изненади.

Приготовленията за цялата вълнуваща седмица, изпълнена с качествена селекция от късометражни филми и много музика, текат усилено от дни. Непосредствено до брега на морето е изградена специалната сцена, на която ще бъдат прожектирани дневните и нощните блокове с най-добрите игрални, документални, аннимационни и експериментални филми от състезателната програма, както и секциите с акценти. Фокусът в извънконкурсната програма тази година е насочен към номинираните за Европейски филмови награди, номинираните за Оскар анимационни и игрални филми, италианските, както и турските продукции, подбрани от компетентни екипи в извънредна селекция за фестивала в Балчик.

Навръх Джулай морнинг предстои официалната церемония по награждаването на избраните победители от публиката в досегашните етапи на фестивала в София, Велико Търново и Варна, както и обявяването на най-добрите филми в четири категории. Трудният избор предстои да бъде взет от специално подбрано международно жури. Тази година съдбата на филмите от международната състезателна програма ще решат експертите: Manuela Cernat – представител на Съюза на филмовите творци в Румъния и киноисторик; Argon Domi от Албания – създател на филмовия фестивал в Тирана и програмен директор на NTV; Rada Sesic от Хърватия – уважаван критик, творец и лектор с особен интерес към азиатското и източноевропейското кино.

Експертно международно жури ще избира и между най-добрите български филми в националната селекция. David Wilkinson, създател на небезизвестните Guerilla Films е първият член на отговорния екип. Faisal A. Quereshi, утвърдил се във всякакви роли от сценарист до продуцент, с награда BAFTA за филма Four Lions в постиженията си, е вторият член на журито. Към тях ще се присъедини Rastko Ciric, професор по илюстрация и анимация с повече от 70 награди в кариерата си.

Паралелно с качествената селекция от филми, фестивалът IN THE PALACE ще зарадва участниците и своите гости с богата музикална програма всеки ден. Селекторите от Radio Nula от България и чужбина ще осигурят уникална смесица от джаз, фънк, соул, хип-хоп и диско. Ето и как ще изглежда програмата по дни, а след музикалните партита вечерите продължават с още нощни прожекции:

  • DJ Woo-D – 24 юни / 18:30 ч.

  • DJ Adrian Bijan – 25 юни / 18:30 ч.

  • DJ Funkusion – 26 юни / 20 ч.

  • DJ Jijo – 27 юни / 20 ч.

  • DJ Peter Peterson – 28 юни / 20 ч.

  • DJ Ramsey Hercules – 29 юни / 20 ч.

Финалът ще бъде на самия Джулай морнинг, с още гости на 30.06 и 01.07, които ще са специална изненада и ще бъдат обявени допълнително и във фейсбук събитието: http://bit.ly/2szmCxW.

Входът за прожекциите е свободен. Тази година за гостите на In the Palace International Short Film Festival специално отпада и регулярната такса за Двореца и Ботаническата градина. Повече информация и подробна програма по дни ще откриете на: http://bit.ly/2shiWhG

 

 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар