Кмет одеса

“Фигаро”: Кметът на Одеса е разследван от Италия за връзки с мафията. Какво става с корупцията в Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заподозрян в корупция и разследван за злоупотреба със средства, кметът на Одеса Генадий Труханов (тук на 8 април 2022 г.) се представя за защитник на пристанищния град след руската агресия Снимка: Ройтерс

В Одеса, чийто имидж е помрачен от бандитизма, много текущи дела минават на заден план, разказва специалният пратеник на “Фигаро” Пиер Аврил.

Преди войната кметът на Одеса Генадий Труханов беше колкото в заглавията на съдебната хроника, толкова и се грижеше за своите избиратели. От 24 февруари той се изявява като защитник на пристанищния град, облечен във военно яке, ръководейки раздаването на хуманитарна помощ на най-нуждаещите се. Враговете му обвиняват политика, който е обект на разследване на украинската антикуропционна прокурата, че си чисти имиджа на гърба на националната борба срещу руския нашественик. “Не се съмнявам, че ще победим. Георизмът, смелостта и стремежът към свобода са част от ДНК-то на гражданите на Одеса”, заяви кметът по време на честването на 10 април за освобождението на Одеса от Червената армия през 1944 г.

Тези думи предизвикват пренебрежението на активиста Олег Михайлик, един от най-яростните противници на Генадий Труханов. Той го обвинява, заедно с други, за незаконна програма за строителство в града. “С войната борбата срещу корупцията е изместена на заден план”, съжалява петдесетгодишният мъж, отбелязвайки спирането на съдебното производство срещу кмета след въвеждането на военно положение. Поради възрастта и увреждането си Олег Михайлик се оказва, за разлика от други активисти, готови да отидат да се бият, че не може да хване оръжие. През 2018 г., след петгодишни смъртни заплахи и физически нападения, бе направен опит да бъде застрелян, като убийството му, казва той, е било пренебрегнато от полицията. Оттогава той трудно използва ръцете си. Неговият другар Сергей Стерненко, друг борец с корупцията, също жертва на опити за убийство, е заминал на фронта, изоставяйки гражданската си битка в Одеса.

Бъдеща милост на съдиите

Подобно на Марсилия, с която е побрамитен, украинският град охотно приема имиджа си, помрачен от бандитизма. Уличен през 1998 г. в доклад на италианската полиция за връзки с мафията, а неотдавна и в “Панамските документи”, които преследват световните офшорни богатства, Генадий Труханов, кмет от 2014 г., е заподозрян в родината си. Той е разследван за злоупотреба със средства, след като закупил земята на фабрика в Одеса на близо 50 пъти по-голяма стойност. От есента на 2021 г. е разследван от прокуратурата и за участие в “организирана престъпност” по дело за възбрана на имущество. Петнадесет други висши служители на кметството са заподозрени, че са замесени.

Труханов отрича каквото и да било нарушение, обвинява Антикорупционното бюро в преследване и осъжда “спекулациите” срещу него. Разкритията на “Панамските документи” “дискредитират честта, достойнството и репутацията ми”, добави той. Кметът не отговори на множеството опити за контакт на “Фигаро”. През 2015 г. бившият украински президент Петро Порошенко назначи бившия си грузински колега Михаил Саакашвили за губернатор на Одеса с мандат за борба с корупцията в областта. Операцията завърши с огромен провал. Днес, де факто, както и де юре, съдебното производство срещу Генадий Труханов е забавено, дори замразено. Същото важи за много други дела.

Валентин Мусияка, антикорупционен прокурор, натоварен с делата в Одеса, оправдава тази смяна на посоката. “Първото задължение на всеки украински гражданин е да защитава своята земя. Ето защо първо трябва да отблъснем вражеската инвазия, в противен случай борбата с корупцията никога не може да бъде завършена”, обяснява магистратът пред “Фигаро”. От началото на войната той се е записал във въоръжените сили и е мобилизиран на място, което пази в тайна, като същевременно наблюдава горе-долу работата на своите сътрудници. Поради конфликта “нашите ресурси в прокуратурата не са безкрайни”, пледира магистратът, който също така съжалява за отлагането на множество съдебни заседания, поради липсата на физическо присъствие на съдиите.

В момента, в който, кандидатурата на Киев за членство в ЕС набира скорост, под въздействието на руската агресия, страната все още е на опашката сред държавите, смятани за най-корумпирани от НПО “Трансперънси интернешънъл” (122-о място, срещу 136-о за Русия от 169 държави). Присъединяването към 27-те предполага значителна лустрационна работа. Политическите приоритети обаче се промениха. Главният прокурор Ирина Венедиктова сега е съсредоточила мисията си единствено върху разследването на руски “военни престъпления”. От своя страна НПО “Център срещу корупцията” се фокусира върху този бич, вече не в Украйна… а в Русия.

Много подсъдими се възползват от този вакуум. Няколко дни след началото на войната бившият прокурор на Одеса Олег Жученко, заподозрян в прикриване на корупционни престъпления в областта, беше първият, който предложи на съдиите във Висшия антикорупционен съд да прехвърли парите за гаранцията си на украинските въоръжени сили. Тази патриотична операция вероятно ще му спечели бъдещата милост на съдиите, обясняват няколко съдебни източника.

Злоупотреба с помощи

Междувременно няколко висши служители в пристанищния град го последваха. Такъв е случаят с бившия шеф на украинската данъчна служба, Роман Насиров, обвинен в злоупотреба със средства, или бившия зам.-председател на Съвета за национална сигурност и отбрана Олег Гладковский, обвинен в незаконен внос и надценена продажба на руска военна техника. Общо, по последни изчисления, близо 108 млн. гривни (3 млн. евро) са преминали към сметката на въоръжените сили, радват се във Висшия антикорупционен съд. “Това е положителна практика”, добавя прокурор Валентин Мусияка. Първоначално гаранциите често са изплащани от трети лица. Такъв е случаят с гаранцията на кмета на Одеса (920 хил. евро), внесена от проруски бизнесмен, чиято партия впоследствие бе забранена от Киев. Генадий Труханов не е превел тази сума на армията, но все пак премахна от своя град… туристическите табели, указващи посоката на руските градове.

Докато западната помощ се излива над Киев, борците с корупцията се опасяват, че част от тези пари ще бъдат отклонени. В навечерието на войната, преди Володимир Зеленски да обедини населението зад своята осанка, главната редакторка на “Независим Киев”, Олга Руденко, обвиняваше държавния глава – близък до олигарха Игор Коломойски, съден в САЩ за пране на пари – че си затваря очите за безобразията, извършени от негови приближени. “Войната не трябва да спира антикорупционните реформи и трябва да бъде допълнителна сила в тази посока”, смята Юлия Тимошенко, лидер на партия “Отечество” и бивш вицепремиер. С риск да намали ентусиазма на западните дарители.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар