Финансовата министърка е категорична: Не очакваме актуализация на бюджета, нито дефицит над 3%

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: БТА

Финансовата министърка е категорична: Не очакваме актуализация на бюджета, нито дефицит над 3%

Усилията на МФ и на двете приходни агенции са за събиране на приходите на 100% по отношение на ДДС, който е най-големият приходоизточник в бюджета,

Очакванията ни не са нито за актуализация на бюджета, нито за дефицит, който да бъде по-висок от три процента. Това заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова по време на изслушване в парламента относно изпълнението на бюджета, в това число изпълнението на приходите и разходите по оперативните програми на Европейския съюз (ЕС), както и напредъкът по преговорния процес за приемането на България в еврозоната.

Финансовият министър отговори на въпроси на народния представител Димо Дренчев от парламентарната група на “Възраждане” за опасността от бюджетен дефицит и необходимостта от евентуална актуализация на бюджета, както и за надценката за цената на хляба, фиксирана на 15%.

Усилията на Министерството на финансите (МФ) и на двете приходни агенции са за събиране на приходите на сто процента по отношение на ДДС, който е най-големият приходоизточник в бюджета, посочи Петкова. Тя каза още, че по отношение на акцизите има преизпълнение в размер 103,2% и съответно очакванията на финансовото министерство не са нито за актуализация на бюджета, нито за дефицит, който да бъде по-висок от 3 процента.

По отношение на надценката за цената на хляба, финансовият министър отчете, че анализът за изпълнението на мярката е изготвен, съвместно с Министерство на икономиката и индустрият, и предоставен в Народното събрание. Бяха изискани данни от Националния статистически институт (НСИ), от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), от Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция “Митници” (АМ), посочи министърът. По думите ѝ данните от анализа показват, че нормалната надценка за различните видове хляб, е в границите на 15-те процента, но по принцип има други проблеми, свързани с практическото прилагане на разпоредбата. В закона липсва определен контролен орган, който да осъществява контрола за надценката, обясни Петкова и добави, че няма административно наказателни разпоредби за спазването на приетите разпоредбите.

Относно фискалния резерв, финансовият министър уточни, че към края на май, той е в размер на 11,9 млрд. лв., от които 10 млрд. лв. са в БНБ и банки, и съответно разликата представляват вземания от европейски средства. Не мога да кажа, че това е “резерв на ръба”, коментира тя.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар