Промяната

Финландия загуби арбитража с „Газпром“. Заради Киро и Асен искът към България може да е за над милиард евро

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стокхолмският арбитраж постанови финландската държавна компания Gasum да плати на „Газпром Експорт“ над 300 млн. евро просрочени задължения, като установи, че спирането на доставките поради отказа на компанията да плаща за газ в рубли е законно, съобщи руската държавна компания.

„В решението си арбитражният съд, наред с други неща, разпореди на Gazum да плати на „Газпром Експорт“ над 300 млн. евро просрочени задължения за доставки на газ и във връзка с неизпълнението на задължението „вземи или плати“, както и лихви за забавено плащане“, се казва в изявление в официалния канал на Gazprom в Telegram.

Съдът също така признава издаването на указа на Владимир Путин за преминаване на плащанията за доставки на газ към рубли като форсмажорно обстоятелство по договора. По този начин арбитражът потвърди законосъобразността на действията на руската страна, която на 21 май спря трансфера на гориво за Финландия поради отказа на Gasum да приеме новите условия на плащане, съобщава „Гласове“, цитирайки ria.ru.

„Арбитражът също така задължава страните да продължат преговорите по договора за разрешаване на ситуацията с по-нататъшните доставки“, заключава Газпром. Уточнява се, че решението е прието на 14 ноември.

На 23 март Владимир Путин обяви, че плащанията за доставките на природен газ за ЕС и други страни, които са наложили санкции, ще се извършват в руски рубли, като по този начин ще се избегне използването на долари и евро в изчисленията. След това президентът подписа указ в този смисъл и заяви, че ако купувачите от недружелюбни държави не плащат в руска валута от 1 април, Русия ще счита това за неизпълнение на газовите договори.

„Газпром Експорт“ уведоми Gasum през април за промяната в условията, но финландската компания не я прие. Тъй като компаниите имаха съществени разногласия и по други изисквания на договора, Gasum реши да отнесе всички спорове, свързани с договора, към арбитраж.

В края на август служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че по подобен казус България може да бъде осъдена да плати 1 млрд. долара заради едностранния отказ на правителството на Кирил Петков от доставките на „Газпром“.

Преди него бившият министър на енергетиката на ГЕРБ Делян Добрев изчисли наказателна сума от 600 млн. евро.

„Ситуацията е ясна: имаме договор с „Газпром експорт“ за доставка на 3 млрд. куб. м природен газ и задължение да използваме поне 80% от това количество. Ако не го направим, сме длъжни да го платим, независимо дали сме го използвали или не. До момента по този договор ние сме употребили 1 млрд. куб. м., а трябва да са 2.4 млрд. Така че, ако не се възползваме от останалото количество, вероятно ще отидем на арбитраж с потенциална възможност да загубим многоцифрена сума“, коментира тогава служебният енергиен министър Росен Христов.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар