Финландия за първи път разположи свои изтребители на съвместна мисия на НАТО

Финландия за първи път разположи свои изтребители на съвместна мисия на НАТО

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: AP/БТА

Финландия за първи път разположи свои изтребители на съвместна мисия на НАТО

Учението ще помогне за ускоряване на интеграцията на страната, присъединила се неотдавна към алианса след 70 г. неутралитет

Финландия днес за първи път разположи свои изтребители в рамките на съвместна мисия на НАТО в Румъния, откакто през април 2023 г. се присъедини към пакта, изпращайки седем самолета F-18 във военната база “Михаил Когълничану” в Югоизточна Румъния, където те ще изпълняват мисии по охрана на въздушното пространство заедно с румънски и британски изтребители, предаде Ройтерс. цитирана от БТА.

Командир от финландските военновъздушни сили каза, че мисията ще помогне за ускоряване на интеграцията на Финландия в НАТО.

“Сигурен съм, че по време на тази усилена мисия по охрана на въздушното пространство нашата интеграция в НАТО ще получи силен импулс”, каза Йохан Антила, командир на финландското въздушно крило “Карелия”, пред войници на пистата на базата “Михаил Когълничану”.

“Ние като екип ще научим много и всичко това ще засили сдържането и отбраната на НАТО”, допълни той.

Приемането на Финландия в НАТО, последвало седем десетилетия на неутралитет, удвои дължината на границата на пакта с Русия и укрепи Източния фланг на алианса на фона на продължаващата война в Украйна.

Румъния, която е член на пакта от 2004 г., бе сред първите страни членки, които одобриха приемането на Финландия. Румъния споделя 650-километрова граница с Украйна и неведнъж е откривала на своя територия отломки от руски дронове, използвани за атаки срещу украински пристанища, които се намират на отсрещния бряг на Дунав – реката, която разделя двете държави.

Румъния също така е изградила на своя територия подкрепян от НАТО регионален център за обучение на пилоти на изтребители F-16, където украински пилоти скоро ще започнат да се обучават да управляват този тип самолети, предоставени от Нидерландия.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар