Финландският премиер призова за 6-часов работен ден

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Финландската премиерка Сана Марин призова днес за скъсяване на осемчасовия работен ден в ключовата си реч пред Социалдемократическата си партия, предаде Ройтерс. Според нея по-малкото часове труд могат да бъдат компенсиране с по-висока продуктивност.

Марин, която представи идеята за шестчасов работен ден още преди да стане премиер, ще трябва да убеди останалите четири партии в коалицията си, за да прокара намаления работен ден на фона на повишаващата се безработица заради Ковид-19.

Трябва да създадем ясна визия и конкретни стъпки как Финландия да продължи към по-къс работен ден, а финландските работници към по-добър трудов живот, каза 34-годишната лидерка пред съпартийците си, които я избраха вчера за председател на социалдемократите.

Марин, един от най-младите премиери, ръководи лявоцентристкото правителство от декември 2019 година, след като коалиционен партньор принуди предшественика й Анти Рине да подаде оставка.

Заедно с Рине, който продължаваше да бъде председател на партията до вчера, Марин насочва правителството наляво, повишавайки пенсиите и отменяйки някои от предишните правителствени орязвания на разходите.

По-рано днес събрание на партията й отхвърли предложението да се експериментира с шестчасов работен ден, приемайки вместо това цел за скъсяване на часовете труд или въвеждане на по-голяма гъвкавост в трудовата заетост.

Марин отбеляза, че намаленото работно време може да се стане факт, като се повиши производителността и не е в конфликт със силните държавни финанси или правителствените цели за повишаване на заетостта в страната от сегашните 73,5 процента до най-малко 75 процента.

Премиерката повтори плановете на правителствените за инвестиции в образованието и целта Финландия да стане въглеродно неутрална до 2035 година, като призова за зелени инвестиции в подкрепа на икономиката.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар