Кирил Петков

Фирми фалират заради кабинета Петков

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Позиция на работодателските организации

Още не са подписани договорите за даване на компенсации за скъпия ток

Настояват за решаване на проблема

Фирми може да фалират заради бездействие на кабинета Петков по отношение на въпроса с компенсациите за бизнеса заради скъпия ток. Работодателските организации са уведомени от търговците на електрическа енергия, че поради липса на сключени договори между тях и Министерството на енергетиката, съгласно които да бъдат компенсирани заради скъпия ток, започват да фактурират пълните цени на тока за крайните си клиенти. Оказва се, че фирмите може да не получат компенсациите, които да покрият 100% от цената на тока над 250 лв. за мегаватчас, въпреки че въвеждането на тази компенсация беше гласувано от парламента с актуализацията на бюджета.

За да бъдат сключени тези договори, трябва да има решение на Министерския съвет, с което да бъдат одобрени разходите по програмата за компенсиране на цените на тока и да бъде определен размерът на допълнителните вноски във фонд “Сигурност на електроенергийната система”, с които да се финансира програмата, посочват от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

“Липсата на договори между търговците и Министерството на енергетиката ще доведе до колапс! Пълното фактуриране на разходите за електрическа енергия и очакването на компенсирането им в някакъв неопределен бъдещ период ще доведе до ликвидна криза и невъзможност за плащане на консумираната електроенергия. Българските небитови потребители, сред които освен индустрия има и обществени учреждения, не могат да генерират финансов ресурс, който да е достатъчен за плащане на цената на електроенергията без компенсации”, гласи официална позиция на АОБР. “Това ще предизвика вълна от фалити. Заложена е финансова бомба на електроенергийния пазар!”, допълват от АОБР.

Проблемът вече беше поставен в началото на юли от АОБР на вниманието на министрите на икономиката и на енергетиката. От АОБР предупредиха, че ако крайните клиенти не плащат директно тавана от 250 лв./МВтч, парите на фирмите ще свършат. От асоциацията настояват Министерският съвет да приеме необходимите решения и договорите между търговците на ток и министерството веднага да започнат да се сключват.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар