Флората край разрушения украински язовир “Каховка” изненадващо избуява

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Растителността в района на язовира “Каховка” в Украйна изненадващо се е събудила след разрушаването на съоръжението, предаде АФП, цитирана от БТА.

Природата в Чернобил процъфтява (снимки)

“Цялата тази флора я нямаше преди взривяването на “Каховка”, казва украинският изследовател Олександр Ходосовцев, който изглежда почти изненадан сред растения, по-високи от него.

Флората в този малък парк в Херсон, град в Южна Украйна, изправен пред руските войски, е изминала дълъг път. Подобно на голяма част от района, преди година той е бил под вода, припомня АФП.

На 6 юни 2023 г. експлозии разрушават язовира “Каховка”, причинявайки наводнения и десетки жертви, припомня АФП.

По онова време, подобно на много експерти, Ходосовцев, професор по ботаника в Херсонския държавен университет, прогнозира потенциални ужасни последици за природата.

Щетите за околната среда са безспорни. Убити са много животни, растенията са унищожени, а химикали са изпуснати във водата, припомня АФП.

В краткосрочен план “това е катастрофа”, казва той пред АФП. Но след шест месеца “растителността започна да се възстановява”, казва професорът, който дори смята, че в дългосрочен план може да има и “добри неща за природата”.

Той и екип от украински учени са направили няколко пътувания до района, който е в центъра на бойните действия между руската и украинската армия в тази част на страната.

Всичките усилия са от значение, защото според него “никой в света не е успявал да проучи възстановяването на растителността на такава огромна площ“.

В долната част на старата дига флората е “буйна”, както в Херсонския парк, напоена с вода и органични вещества, усмихва се той.

Но районът, който най-много тревожи експертите, е по-нагоре. Когато учените отиват там за първи път, само няколко седмици след катастрофата, те откриват “марсиански пейзажи”, осеяни със снаряди, спомня си Ходосовцев.

За известно време това води до опасения за прашни бури. Изследователите обаче са изненадани да констатират бърз растеж на голям брой върби – знак, че природата изглежда си връща правата.

Днес язовир “Каховка” представлява 150 000 хектара зелени площи“, което е пет пъти повече от територията на Малта, заяви пред АФП украинският министър на околната среда Руслан Стрилец.

Погледнат от склона на хълма, старият язовир изглежда като мозайка от зелено и синьо – широки площи, осеяни с растителност.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар