Флорина Иванова – победител в Web Report: За смисъла, каузите и дълга на журналистиката

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика на Dir.bg Web Report приключи на 11 юни. Над 100 участници се бореха за победа в различни категории с повече от 300 материала. Победителите бяха обявени, а наградите им връчени на специална церемония в клуб “Перото” в НДК.

Флорина Иванова е победител в категория “Спорт” с материала си “Да говориш със сърцето. История за футбол и знаци”. Тя е част от екипа на btv от 2018-а, а в професията е минала и през ресори като политика, съдебна система и хай-тех иновации.

Началото е в BIT, където е имала възможност да вземе от опита на Нери Терзиева, която нарича “едно от светилата в българската журналистика”. Тя дава шанс на Флорина да се развива. “Безкрайно съм и благодарна”, казва тя днес.

И също там навлиза в спортната журналистика. Това е естествен път за нея след години в художествената гимнастика. Научава много от хора като Сашо Диков и Кирил Веселински, под чието ръководство е в началото.

“Какви въпроси да задаваш, до каква степен трябва да има острота на въпросите”, описва първите неща, които научава в професията.

“Харесвам всички видове спорт и мога да ги гледам. Но гимнастиката и футболът са на друго ниво. Имам пристрастия към Челси, почувствах се невероятно на финала на Шампионската лига в Португалия тази година”, обяснява разпалено. Изобщо – очевидно е, че върши всичко в работата си на спортен журналист със страст.

Идеята за материала

Беше по време на пандемията, когато се запознах с нашата преводачка на жестомимичен език Силвия Маринова. Тя ми разказа с какъв интерес хората следят спорта и колко са щастливи сега, когато вече има такъв превод на спортните новини. Замислих се как за тях е много трудно, когато няма превод. Те виждат ситуацията, но не чуват думите и коментара. Не чуват публиката и атмосферата.

Тя ми каза, че има национален отбор по футзал за глухи и аз просто поисках да разкажа историята на тези хора. Запознах се с главния герой и останах потресена от неговата история, с колко проблеми се е сблъсквал… И в същото време видях най-слънчевия и позитивен човек. Срещнах се с него и съпругата му, както и с детето им, което е чуващо.

Тези хора просто внесоха светлина в студиото, когато влязоха. Реших да не е просто интервю за новините, а да разширя материала и да го направя история за това как тези хора преживяват всичко и колко им е трудно.

Те не чуват, но другите им сетива са толкова изострени, че с малко помощ те ще разбират всичко.

В онзи момент жестомимичният език не бе задължителен, не беше официален за телевизиите. Стана си кауза, борба. Исках да покажа колко е значимо това да го има. И когато излезе решението на Министерския съвет за това, бях изключително щастлива.

В това е смисълът – в каузите

Когато се захванах с журналистика, именно това исках. Да правя неща, които да помагат на хората, на обществото. Точно затова и се отклоних от другите ресори – политика и съдебна система. Стана ми криво, че трябва да излъжа хората, защото и мен ме лъжат…

В спорта е друго – има много красив начин да докоснеш някого с истории. Опитвам да избягам от неща като голове, картони и т.н. Спортът е феномен и това опитвам да покажа с истории, това за мен е ценното в тази професия.

За конкурса Web Report

Задължително е да има такива конкурси. Пуснали сме се по една доста посредствена пързалка. Нямаме кой знае какво желание да разработваме значими теми. А всичко това, което се предлага на аудиторията, води до още по-голяма посредственост и апатичност. Както и до намаляване на интереса към наистина важните неща. И до това да цъкаме в Инстаграм и Фейсбук, без нищо значимо да ни спира погледа.

И когато има такава награда, която е от медия, а през годините са я печелили доказани журналисти, има някакъв смисъл. Освен другото, журналистиката има и дълг да образова, да обяснява. Не можеш да сервираш просто едно изречение какво се е случило, а да обясним защо така, че да го разберат хората.

Конкурсът Web Report 2021 се проведе за четвърта поредна година, организиран от най-големия български интернет портал Dir.bg. Журналистическото състезание предизвиква авторите, които пишат по важни за обществото теми да премерят сили с други като тях, давайки още една трибуна на добрите примери в журналистиката.

Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намеритe на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021.

Водещи имена в българските медии оцениха авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор “Новини, актуални предавания и спорт”, bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио “София”, БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание “Мениджър”), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция “Булфото”), Илияна Захариева (Директор “Корпоративни комуникации”, А1).Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals. Партньори на конкурса са Hendrick’s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти. Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание “Мениджър”, телевизия ММ и агенция “Булфото”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар