“Фолксваген” разкритикува европейските вносни мита за електромобили, произведени в Китай

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: iStock by Getty Images

“Фолксваген” разкритикува европейските вносни мита за електромобили, произведени в Китай

Отрицателните ефекти от това решение надвишават всички ползи за европейската и особено за германската автомобилна индустрия, заяви в изявление говорител на автомобилната компания

Най-големият европейски производител на автомобили “Фолксваген” (Volkswagen) разкритикува остро предложените от Европейската комисия вносни мита за електромобили, произведени в Китай. Компанията предупреди, че тарифите, влизащи в сила от утре, 5 юли, няма да укрепят европейската автомобилна индустрия в дългосрочен план, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

“Моментът на решението на Европейската комисия е пагубен за сегашното слабо търсене на електромобили в Германия и като цяло Европа. Отрицателните ефекти от това решение надвишават всички ползи за европейската и особено за германската автомобилна индустрия”, заяви в изявление говорител на “Фолксваген”.

В същото време Китайската търговска камара в ЕС осъди налагането митата от страна на ЕС, като заяви, че “твърдо се противопоставя” на “протекционистката мярка”, мотивирана от “политически фактори”, предаде Франс прес.

Организацията обаче приветства продължаващите консултации между Брюксел и Пекин, заявявайки, че се надява на “възможно най-скорошно решение”, което да попречи на ЕС да направи тези допълнителни мита окончателни до ноември.

Допълнителните тарифи върху вноса на електромобили, произведени в Китай, ще достигат до 37,6 на сто от стойността им. Предвижда се те да са в сила за срок от 4 месеца, през които се очаква да продължат “интензивните” търговски преговори между Евросъюза и Китай.

Европейската комисия изчисли, че делът на китайските марки на пазара на ЕС се е повишил до 8 процента в сравнение с по-малко от 1 процент през 2019 г. Според ЕК цените на тези автомобили обикновено са с 20 процента по-ниски от тези на моделите, произведени в ЕС.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар