Фондация „Даная“ ще съди държавата заради одобрението на МС за изграждане на частна болница „Мама и аз“

Фондация „Даная“ ще съди държавата заради одобрението на МС за изграждане на частна болница „Мама и аз“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фондация “Даная” ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частна Многопрофилна болница за активно лечение “Мама и Аз” в София. Това съобщи БТА по информация от фондацията.

В решението на служебния кабинет от сряда се посочва, че новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 легла и в нея ще се лекуват лица до 18 години, както и над 18-годишна възраст. Инвеститорът “Търговска лига – Глобален аптечен център” има готовност да изгради новото лечебно заведение за 48 месеца. Най-оптимистичният срок за бъдещата детска болница е четири години, каза през януари тази година Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи, смятат от фондация “Даная”. Те припомнят, че преди няколко месеца по искане на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка е изготвен Анализ на нуждите от детска болница, който посочва, че в България липсва финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в София. Според фондацията решението на служебния кабинет за частна болница на практика ще саботира и мъчителния процес на изграждане на национална детска болница, въвеждаща съвременните стандарти за детско здраве.

“През 2022 г. силният обществен натиск спря одобрението на проекта за частната болница “Мама и аз” с основния аргумент: изграждането на частна детска болница преди националната ще обезкърви системата, която страда от хроничен недостиг на лекари и сестри. Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност”, посочват от фондация “Даная”.

“Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект”, посочи в позиция вчера Общественият съвет за създаване на Национална детска болница. Съветът също цитира изготвения по искане на здравното министерство анализ, в който се посочва, че само в София и региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил, а медицинските сестри са критично малко и в напреднала възраст.

В бъдещата частна болница “Мама и Аз” се предвиждат само 40 легла за деца, обясниха в позиция в сряда от Министерството на здравеопазването. Финансирането за държавната детска болница е осигурено, за персонала не мога да кажа, обяви служебният премиер Димитър Главчев. По думите му няма колизия между двете болници – едната е и за деца, и за възрастни, а другата е само за деца.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар